Aktier: Finans i fokus i USA-åbning

Det blev til blandet åbning for de amerikanske børser, hvor fokus endnu engang lå på finanssektoren.

Denne gang var det nyheder fra den engelske storbank Barclays, som satte skub i yderligere kursstigninger. Ellers bød weekenden på flere positive politiske udtalelser om den globale økonomi.

Det amerikanske Dow Jones Industrial indeks åbner 0,6 pct. højere i 7269. Det teknologitunge Nasdaq-indeks åbner 0,4 pct. lavere i 1425.

- Vi gør store fremskridt nu. Bankerne er helt klart den mest kritiske komponent til et økonomisk opsving i USA og den globale økonomi, og det vi har oplevet den sidste uges tid, er klart et skridt i den rigtige retning, sagde Dan Veru fra Capital Management til Bloomberg, som henviser til de seneste kommentarer fra Barclays, Bank of America, JPMorgan og Citigroup.

Det blev til en serie mere eller mindre politiske meldinger i weekenden. En af Barack Obamas økonomiske rådgiver pointerede, at de nuværende økonomiske problemer er af midlertidig karakter, og samtidig har regeringen annonceret, at der er hjælp på vej til de virksomheder som er presset af "giftige aktiver". Den amerikanske centralbankchef Ben Bernanke ser mulighed for økonomisk fremgang i starten af 2010, udtalte han i CBS's 60 minuts.

De amerikanske banker nyder godt af den positive nyhed fra den engelske storbank Barclays. Banken oplyste, at den havde haft en god start på 2009 og forventede ikke at skulle have brug for yderligere statsstøtte. Tilmed har Citigroup har offentliggjort navnene på fire nye nomineringer til storbankens bestyrelse. Det sker efter pres fra regeringen, og Obama administrationens fokusering på ledelsesproblemerne. Citigroup stiger 20,8 pct. til 2,2 dollar, mens Bank of America åbner 11,1 pct. højere i 6,4 dollar.

Den amerikanske forsikringskoncern AIG kommer også rigtig godt fra start med kursstigninger på 19,3 pct. til 0,6 dollar, hvilket kan være understøttet af den generelle positive stemning i finanssektoren. AIG oplyste i weekenden, at koncernen har brugte den statslige støtte til, at betale amerikanske og udenlandske banker tilbage. Den amerikanske industriproduktion mindskede tilbagegang i februar med et fald på 1,4 pct. mod 1,9 pct. i januar. Analytikerne havde ventet et fald på 1,3 pct.

General Electric stiger 3 pct. til 9,90 dollar efter Schweiz' største bank, UBS, fjernede sin kortsigtede salgsanbefaling på aktien.

- Nu hvor GE har reduceret sin dividende og mistet sin AAA-rating hos Standard & Poor's, er sandsynligheden for andre stærkt negative momenter noget lavere, sagde UBS analytiker Jason Feldman til Bloomberg News.

General Motors salg i marts oplever på nuværende tidspunkt samme salgstempo som niveauerne set i januar og februar, lød det fra GM nordamerikanske formand Troy Clarke til CNBC. Aktien falder 7,4 pct. til 2,52 dollar.

- Kundernes fremmøde hos bilforhandlerne i sidste uge, var så normalt som man kunne forestille sig i et marked som oplever solid modgang. Vi har til hensigt, at gøre alt hvad vi kan i andet kvartal for at øge salget. Men hvis salget kommer tættere på 9,5 mio. enheder, er det muligt, at vi bliver nødt til at have døren åben for endnu mere statsstøtte, lød det fra formanden.

OPEC-landene overraskede markedet ved ikke at sænke produktionsloftet. Exxon Mobile stiger 0,2 pct. til 67,4 dollar.

Verdens største læskedrinkproducent, Coca-Cola, fik hævet sin anbefaling til "køb" af finanshuset Goldman Sachs. Aktien stiger 0,8 pct. til 41,6 dollar.

BRANCHENYT
Læs også