Obligationer: Rentestigninger på positive aktier

Mandagen begyndte med rentestigninger og fald i obligationskurserne, hvilket havde afsæt i udviklingen på aktiemarkedet.

Dagens nøgletal havde kun marginal effekt, og investorerne er begyndt at se frem mod onsdagens meldinger fra den amerikanske centralbank.

Den toneangivende ti-årige danske statsobligation, 4 pct. 2019, lukkede mandag 0,58 point lavere i kurs 101,95 med en effektiv rente på 3,77 pct. Blandt realkreditobligationerne endte 4-35'erne 0,10 point lavere i kurs 91,48 med en effektiv rente på 4,95 pct.

Dagen begyndte med pæne kursstigninger i aktiemarkedet, og den positive stemning havde afsæt i fortsatte positive meldinger fra banksektoren, hvor Barclays, Deutsche Bank og HSBC var nyhedsbudbringerne. Det satte øjeblikkeligt tonen på obligationsmarkederne, da investorerne søgte væk fra de fastforrentede papirer.

Mandagens handel kunne også tage udgangspunkt i en række mere eller mindre politiske meldinger. OPEC-landene udlod overraskende at sænke olieproduktionsloftet. USA centralbankchef Ben Bernanke udtalte i CBS-programmet "60 minutes", at han ser mulighed for økonomisk fremgang allerede i starten af 2010. G20-landenes finansministre pointerede i weekenden, at de er parate til at hjælpe, men de helt konkrete meldinger ude blev.

Ved eftermiddagstid blev det til industriproduktionstal fra USA, hvor tallene stort set ramte forventningerne. Den amerikanske industriproduktion mindskede tilbagegangen i februar, og det blev til et fald på 1,4 pct. mod 1,9 pct. i januar. Analytikerne havde ventet et fald på 1,3 pct. Det blev til en skuffelse fra det regionale erhvervstillidsbarometer fra new York, da tilliden dykkede til minus 38,23 i marts fra minus 34,65 i februar. Analytikerne havde ventet en forbedring til minus 30,8.

-Inspirationen på obligationsmarkedet kom fra aktiemarkederne, og dagens nøgletal havde ikke den store effekt på obligationerne, og det skal siges at det regionale tillidsbarometer hører til blandt de meget svingende, vurderede senioranalytiker Anders Matzen fra Nordea. Senioranalytikeren bemærkede, at investorerne nu er begyndt at se frem mod onsdagens meldinger fra den amerikanske centralbank, hvor kvantitative tiltag er i centrum. Med en rente tæt på nul har rentevåbnet udspillet sin rolle.

BRANCHENYT
Læs også