IDC: Mobilmarkedet vil falde 8 pct. i år

Efter årevis med vækst vil det globale marked for mobile håndsæt i år skrumpe med omkring otte procent. Smartphones vil dog fortsætte væksten.

Arkivfoto Arkivfoto

IDC forventer en nedgang i markedet for mobiltelefoner - en nedgang, der bliver værre end det fald på to procent for i år, som analysehuset vurderede i december sidste år.

"Forventningerne for 2009 var negative ved indgangen til fjerde kvartal 2008. Men resultaterne, der viste sig at blive værre end forventet, og den støtte strøm af dårlige økonomiske nyheder indikerer, at 2009 vil blive mere dyster end først antaget," skriver analytiker hos IDC Ryan Reith.

"Det er på nuværende tidspunkt forståeligt at være bekymret, men bemærk at mobiltelefonmarkedet stadig har rigelig plads til vækst på global skala, og vi forventer at se en bedring fra første halvdel af 2010."

Sidste år voksede det globale salg af mobiltelefoner med fire procent i forhold til 2007, og den stærkeste vækst var i smartphones, hvor salget steg med 22 procent. Salget af konventionelle mobiltelefoner steg med kun to procent.

IDC forventer, at det globale salg af smartphones i år vil vokse med kun tre procent, og at det større marked for almindelige mobiltelefoner vil skrumpe med 10 procent. IDC forventer for 2010, at efterspørgslen vil vende tilbage med en generel vækst på 9,5 procent udgjort af en stigning på 22 procent i salget af smartphones og en stigning på syv procent i salget af almindelige mobiltelefoner.

På regional basis vil nedgangen blive værst i etablerede markeder som Europa og USA, hvor salget af konventionelle mobiltelefoner forventes at falde med en femtedel i år, og det generelle marked forventes at falde med 14 procent. Det eneste lyspunkt i det amerikanske marked vil være salget af smartphones, som forventes at forblive relativt stærkt med en vækst på otte procent.

Oversat af Thomas Bøndergaard

BRANCHENYT
Læs også