Små banker giver ringere rente

Prisen for at være bankkunde er på et halvt år steget mere end dobbelt så meget i mindre banker som i store banker, skriver Politiken torsdag.

Det viser nye tal fra Nationalbanken for andet halvår 2008.

»De usædvanlige markeds- og konkurrenceforhold har især ramt de små og mellemstore banker«, siger Steen Ejerskov, leder af Penge- og Bankstatistikken i Nationalbanken, til Politiken.

Udviklingen gør, at forskellen på bankernes priser er vokset voldsomt i de seneste måneder, påpeger Nationalbanken.

»De mindre banker føler sig nødsaget til at sætte prisen i vejret for at hente deres tab hjem. Mange kunder i små banker, som tror, at de har en god aftale, vil blive overrasket, når de ser deres rente. Det udnytter nogle af de store til at kapre kunder ved at sætte deres priser ned«, forklarer John Norden, direktør i analysefirmaet Mybanker over for Politiken.

Nationalbankens tal viser, at forskellen mellem renten på kundernes lån og opsparing er vokset med 0,7 procent for mellemstore banker i andet halvår 2008. Det er mere end dobbelt så meget som i store banker, der tæller Danske Bank, Nordea, Jyske Bank, Sydbank og FIH Erhvervsbank.

En årsag til, at det er blevet dyrere at være kunde i en mindre bank, er, at store banker er begyndt at kræve høj rente for at låne til de små. Det kan de gøre, fordi de kan låne penge i udlandet, mens de små banker er afhængige af at låne af andre danske banker.

Bankernes forening, Finansrådet, afviser at kommentere, at store banker udnytter situationen over for små banker.

»Det har jeg ingen mening om. Det er blot markedet, der fungerer«, siger direktør Jørgen Horwitz til Politiken.

BRANCHENYT
Læs også