Ekspert: Outsourcing er en udvej for Statens It

En ekspert skitserer to modeller, som Statens It kan vælge imellem, efter man har trukket i nødbremsen og dømt tænkepause for projektet. Outsourcering er nøglen i den ene model.

Arkivfoto

I stedet for at bygge nye store sikrede serverrum, som Statens It skal stå for som driftsherre, bør man overveje outsourcing.

Det mener direktør Michael Karvø fra CEDI (Center for Digital Forvaltning, red.).

"Sporene skræmmer med staten som driftsherre, og hvis man alligevel skal bygge nye store sikrede serverrum, bør man overveje outsourcering," siger Michael Kvarvø.

Han understreger, at it-chef Jan Cillius Nielsen og folkene bag Statens It har fuldstændig ret, når de arbejder på at samle information om, hvad der findes i de forskellige ministerier.

"Men man kan kigge på, om ikke et par leverandører kunne hjælpe til med at klargøre til en outsourcering," siger han.

Direktøren mener dog, at det bør undersøges, hvad prisen vil være på den lange bane med outsourcering i forhold til staten som driftsherre.

For allerede nu lader en del af problemet til at være, at budgetterne kan blive sprængt i tusinde stykker.

Skatteministeriet og Finansministeriet, der sammen står for Statens It, har da også givet sig selv en måneds tænkepause.

Lille model
Michael Karvø forklarer, at en anden vej er at høste på de absolut mest modne områder.

"Viser en outsourcingmodel sig for dyr, så kan man starte med at tage de områder, der stort set er klar til en konsolidering," siger Michael Karvø.

Han nævner Socialministeriet, Skat, Miljøministeriet, IT- og Telestyrelsen og Beskæftigelsesministeriet som helt oplagte steder at starte.

"Her vil man kunne opnå en kritisk masse og efterfølgende bygge mere på," siger han.

Michael Karvø anser det som utænkeligt at hele projektet skrottes.

"Det vil ingen kunne holde til. Det vil være en kæmpe fiasko for alle involverede," siger han.

BRANCHENYT
Læs også