Aktieoversigt kl. 14.50: Hjælpepakke i USA løfter Europa

Den positive stemning på de tre største europæiske fondsbørser er løbende blevet udbygget gennem dagen, efter at den amerikanske centralbank onsdag aften lancerede en omfattende økonomisk hjælpepakke.

Yderligere blev den gode stemning understøttet af meldingerne fra amerikanske Fedex, som ser mulighed for, at vi har set bunden samt GE Capitals melding om driftsoverskud i første kvartal. De amerikanske aktiemarkeder åbner i plus. Den europæiske medicinalsektor er presset efter den betydelige svækkelse af dollaren.

Det britiske FTSE 100 indeks stiger 2,7 pct. til 3906, mens det tyske DAX 30 indeks stiger 3,1 pct. til 4121. Det franske CAC40 indeks ligger 1,7 pct. højere i 2807.

- Den positive stemning har afsæt i hjælpen fra den amerikanske centralbank, som onsdag aften meddelte, at den vil opkøbe lange obligationer for 300 mia. dollar. Yderligere bliver stemningen understøttet af meldingerne fra Fedex og GE Capital, vurderer aktiehandler Jens Johansen fra Jyske Bank til RB-Børsen.

Prudential, som er Storbritanniens andenstørste forsikringsselskab, er aktuel med årsregnskab. Driftsindtjeningen landede på 2,96 mia. pund sammenlignet med analytikernes forventninger på 2,70 mia. pund. Bestyrelsen hos Prudential er kede af at oplyse, at den adm. direktør Mark Tucker forlader selskabet pr. 30. september. 2009 venter at blive et svært år, og den globale recession kan vare ind i 2010, skriver Prudential i sit regnskab. Aktierne i Prudential stiger 25 pct. til 314,0 pence. Aktien er hjulpet af den markant positive stemning i den globale banksektor.

Flere råvarematerialer handles højere i torsdagens handel, hvilket er med til at løfte mineselskaberne. Britiske BHP Billiton og Rio Tinto stiger med henholdsvis 7,2 pct. og 11,9 pct. Xstrata stiger mere markant og ligger 17,8 pct. højere i 448,5 pence.

Den tyske stålproducent sænkede forventningerne i formiddagens markedsopdatering. Thyssenkrup skriver, at den er ramt af et dramatisk dyk i efterspørgslen. Koncernen vil sætte fokus på driften, og dele koncernen i to divisioner. Thyssenkrup venter et tab i andet kvartal med en svag positiv driftsindtjeningen i første halvår. Der er udsigt til yderligere nedskrivninger af lagerne, lyder det. For helåret ventes en positiv driftsindtjening. Thyssenkrup falder 2,6 pct. til 14,1 euro trods sektorens optur.

Svenske Ericsson, som gør sig i mobilnetværk, har fået sænket sin anbefaling hos finanshuset Sanford C. Bernstein til market perform fra tidligere outperform. Aktien ligger 0,7 pct. lavere i 76,1 skr.

Volvo-biler, som blev opkøbt af Ford i slutningen af 1990'erne, bliver ikke opkøbt af kapitalfonden EQT. Til finansavisen udtaler EQT's Conni Jonsson, at EQT har besluttet sig for ikke at købe bildivisionen af amerikanske Ford. Den kriseramte amerikanske bilproducent vil gerne sælge Volvo PV (biler) og ifølge spekulationer i markedet lød prisen på 20-25 mia. skr., men ifølge avisen Dagens Industri har Ford været villig til at sælge enheden for 15 mia. skr.

BRANCHENYT
Læs også