Obligationer.: Feds indgreb dominerede

Den amerikanske centralbank (Fed) lavede onsdag aften et voldsomt indgreb ved at annoncere opkøb af obligationer i stor stil, og disse meldinger skulle torsdag indregnes i de europæiske obligationsmarkeder.

Torsdagens nøgletal blegnede helt i lyset af det massive indgreb. Dollaren blev svækket betydeligt mod euro og yen grundet indgrebet.

Den toneangivende ti-årige danske statsobligation, 4 pct. 2019, lukkede torsdag 1,19 point højere i kurs 102,45 med en effektiv rente på 3,71 pct. Blandt realkreditobligationerne lukkede 4-35'erne 0,58 point højere i kurs 91,65 med en effektiv rente på 4,94 pct.

Den amerikanske centralbank vil opkøbe lange obligationer for 300 mia. dollar og samtidig øge opkøbene af amerikanske realkreditbaserede obligationer (mortgage backed securities), og annonceringen fik omgående effekt på det amerikanske obligationsmarked samt aktie- og valutamarkederne. Det forplantede sig i Europa torsdag morgen.

- Dagens nøgletal blegner helt i lyset af de overraskende meldinger fra den amerikanske centralbanken, og det markante indgreb sender et tydeligt signal om, at den amerikanske centralbank er villig til at gå langt for at få økonomien ud af denne situation, vurderede chefanalytiker Johnny Bo Jakobsen fra Nordea over for RB-Børsen. Analytikeren hæftede sig ved, at de europæiske obligationer også reagerede, da det øger forventninger til europæiske rentesænkninger, og yderligere forhåbninger om, at den europæiske centralbank vil gribe til andre pengepolitiske midler, når rentesænkningerne er opbrugt.

Den japanske økonomi blev ramt hårdt i 90'erne med en boble i ejendomsmarkedet, som forplantede sig til banksektoren, hvilket fik alvorlige følger for japansk økonomi. Chefanalytiker Johnny Bo Jakobsen hæftede sig ved, at den amerikanske centralbank har vist sig at være langt mere aggressiv for at udgå sådan en situation.

- Indgrebet fra den amerikanske centralbank er vidtgående, og det er positivt for økonomien, men det skaber nogle inflationsrisici på længere sigt, sagde Johnny Bo Jakobsen.

Efter middagstid fik investorerne erhvervstillidstal fra Philadelphia-regionen. Det blev til en positiv overraskelse, da den faldt til minus 35 i marts fra minus 41,3. Økonomerne havde ventet et mindre fald til minus 39,0.

Det blev også til den ugentlige opgørelse over ansøgninger til understøttelse. 646.000 har søgt om understøttelse i forrige uge, hvilket er et fald fra 658.000. Analytikerne havde ventet et stort set uændret tal på 655.000.

BRANCHENYT
Læs også