Krisen forværres for Danske Bank

Danske Bank kan miste 27 mia. kr. på dårlige lån alene i 2009. Den seneste bankpakke er designet til Danske Bank og dens ejere, mener analytiker.

Foto: Colourbox

Krisen i Danske Bank kan lynhurtigt forværres.

Bliver det så slemt, som de mest negative analytikere forventer, vil Danske Bank få så store underskud, at banken ved udgangen af 2010 har tabt 26 mia. kr. før skat svarende til en fjerdedel af egenkapitalen - eller hele det beløb, som Danske Bank nu låner af staten.

Siden Danske Banks årsregnskab kom på gaden den 5. februar, har de 25 analytikere, der følger Danmarks største bank tæt, øget deres forventninger til tab på dårlige lån med 50 pct. til i gennemsnit 18 mia. kr.

Tab på udlån er den største risikofaktor for banker i finanskrisen. Tab for 12 mia. kr. i 2008 var f.eks. med til at give Danske Bank et nul- resultat.

Skræddersyet bankpakke
»Regnskabet for 2008 var chokerende, og ingen i markedet var tæt på at ramme rigtigt. Desuden er det makroøkonomiske klima blevet værre i de seneste måneder. Tab på lån topper ikke før slutningen af 2009 eller 2010. Så det bliver værre,« forklarer aktieanalytiker Robert Matulin fra Swedbank Markets.

Han er overbevist om, at den danske stats 100 mia. kr. store kreditpakke er skræddersyet til Danske Bank og dens ejere, som slipper for at sælge nye aktier for at styrke kapitalen.

»Pakken synes at være designet til Danske Bank og ejeren A.P. Møller - Mærsk, der på den ene side ikke vil lade sig udvande af staten og på den anden side ikke vil være med til at hente kapital til Danske Bank.«

Ifølge aktieanalytiker Christian Hede fra Jyske Bank vil Danske Bank stadig have 15-20 mia. kr. som buffer, hvis banken taber f.eks. 20 mia. kr. over de næste to år.

»Danske Bank kan tåle at tabe ganske mange penge, og hvis 2009 bliver meget slem, vil banken nok tage sine forholdsregler og gennemføre en kapitaludvidelse,« siger Christian Hede.

Flere forsvarslinjer
I Danske Bank bekræfter økonomidirektør Tonny Thierry-Andersen, at udsigterne er dystre, men han henviser til, at analytikerne også har skruet ned for forventnin-gerne til andre nordiske banker.

»Da vi aflagde regnskabet, sagde vi, at tabsniveauet vil blive højt, men at vi ikke kan se det ekstraordinært høje tabsniveau for fjerde kvartal gentage sig for hvert kvartal hele året,« siger Tonny Thierry-Andersen.

Ifølge økonomidirektøren kan Danske Bank tåle at tabe op mod 50 mia. kr., før banken kommer på kant med lovens kapitalkrav.

»Det er meget store tab, og det er i mine øjne hypotetisk at tale om det.«

Ifølge Tonny ThierryAndersen er Danske Banks første forsvarslinje en indtjening på mellem 15 og 20 mia. kr. til at modstå tab. Den næste forsvarslinje er bankens egenkapital på 98 mia. kr. plus de 26 mia. kr., som banken låner af staten.

»Med de penge fra kreditpakken, som vi tager, har vi en af de højeste solvensprocenter i Europa.«

BRANCHENYT
Læs også