To ministre skal give svar om grøn it-mærkning

Socialdemokraternes it-ordfører Ole Hækkerup er utilfreds med svar om grøn mærkning af it-produkter fra videnskabsminister Helge Sander (V).

Nu inddrager han klimaministeren og miljøministeren.

Ole Hækkerup fra Socialdemokraterne vil have regeringen til at trykke speederen i bund, når det gælder energi- og miljømærkning af it-udstyr. Derfor har it-ordføreren nu stillet spørgsmål til både Connie Hedegaard (K) i Klimaministeriet og Troels Lund Poulsen (V) i Miljøministeriet om, hvad de gør for at sikre bedre information.

Spørgsmålene til de to ministre kommer, efter videnskabsminister Helge Sander (V) har oplyst, at der er en mærkningsordning på vej i EU-regi, som også vil omfatte it-udstyr. Men det er ikke nok for Ole Hækkerup. Han påpeger, at udstyrets energiforbrug kun er en del af regnestykket.

"Der er også hele produktionen af udstyret og spørgsmålet om, hvordan det påvirker miljøet, når det ikke længere bruges," siger Ole Hækkerup.

Han mener altså ikke, at det er tilstrækkeligt med den samme type energimærkning, som i dag gælder husholdningsmaskiner.

Flere om budet
Videnskabsminister Helge Sander afventer altså processen i EU, hvor den nuværende mærkning af husholdnings- og belysningsapparater skal udvides til at omfatte alle energiforbrugende produkter.

Videnskabsministeren henviser i sit svar til Ole Hækkerup til, at spørgsmålet om energimærkning hører under Klima- og Energiministeriet.

Derfor har Ole Hækkerup nu spurgt både Klima- og Energiministeriet og Miljøministeriet, om de to ministerier vil tage initiativ til mærkning af produkters belastning af klimaet, og hvilken miljøeffekt produktionen af udstyret har.

"Vi skal have en mærkningsordning, som gør det let at vælge rigtigt," siger Ole Hækkerup, som begrunder sine spørgsmål med en undersøgelse udført for HP sidste år.

Undersøgelsen viste, at langt de fleste it-chefer både i private virksomheder og i det offentlige mente, at det er svært at vurdere klima- og miljøbelastningen i nye produkter.

"Det er for så vidt udmærket, at EU tager sig af energidelen, men elforbruget er langt fra hele sandheden om et produkt," siger Ole Hækkerup.

Han tilføjer, at den nuværende situation ikke er optimal.

"Lige nu er det it-branchen, der driver udviklingen," siger han...

BRANCHENYT
Læs også