Aktier: Uensartet i Europa

Efter en stærk indledning på handlen er euforien ebbet ud, og derfor er der tirsdag middag tale om uensartede tendenser blandt de tre største europæiske aktieindeks.

Det er specielt bankaktierne og råvarerelaterede aktier som ligger med kursfald efter flere dage med pæne kursstigninger.

Det britiske FTSE 100 indeks falder 1,3 pct. til 3900, mens det tyske DAX 30 indeks stiger 0,2 pct. til 4183. Det franske CAC40 indeks ligger uændret i 2870.

- Der er fortsat en række ubesvarede spørgsmål, siger aktiechef Bill Dinning hos Aegon Asset Management til Bloomberg News. Vi er ikke overbevist om, at den amerikanske hjælpepakke til finanssektoren er nok til at vende rundt på udviklingen, bemærker aktiechefen.

Den tyske detailkoncern Metro har tirsdag morgen fremlagt årsregnskab, hvor salget er helt på linje med forventningerne, mens overskuddet på 691 mio. euro efter skat i fjerde kvartal er klart under analytikernes forventninger. Metro nedjusterede forventningerne den 13. januar. Detailgiganten skriver, at salget i januar var godt, men at februar har vist svaghed. Metro skriver desuden, at koncernen ikke kan komme med prognoser for 2009 grundet den store usikkerhed, men at prognoserne vil blive fremlagt i begyndelsen af sommeren. Aktien ligger 3,2 pct. lavere i 24,5 euro.

Svenske Ericsson er i søgelyset, da rygterne om et frasalg af andelen i jointventureselskabet Sony Ericsson er øget, efter at Reuters har talt med flere analytikere. Rygterne er blusset op i kølvandet af sidste uges overraskende markante nedjustering fra mobiltelefonproducenten Sony Ericsson. Til Reuters bekræfter analytiker Mats Nystrom, at mobilnetproducenten Ericsson vil have en fordel af et eventuelt frasalg. Aktien ligger 1,3 pct. lavere i 67,2 skr.

Opkøb i olieindustrien kan også være på vej, da de britiske giganter BP, Shell og italienske ENI kan arbejde på et opkøb af Santos, som er australiens tredjestørste oliekoncern. Et opkøb vil ligge i omegnen af 7 mia. dollar. Santos har været omgæret af opkøbsrygter i flere måneder. Aktierne i BP ligger 1,8 pct. lavere i 467 pence, mens aktierne i Shell ligger 2,3 lavere i 1527 pence.

Bankaktierne falder tirsdag tilbage, efter at være steget markant de seneste par dage. Britiske HSBC, som er Europas største bank, ligger 6,3 pct. lavere i 391,5 pence, efter at aktien steg 13 pct. i mandagens handel. Lloyds Banking Group ligger 3,9 pct. lavere i 59,1 pence, hvilket er første gang på fire dage at aktien falder tilbage. Mandag steg aktien med 11 pct.

Råvarerelaterede aktier er den sektor som oplever det største fald i tirsdagens handel, efter at aktierne er steget kraftigt i flere dage, efter at råvarepriserne er blevet presset kraftigt i vejret. De britiske minegiganter Rio Tinto og BHP Billiton falder med henholdsvis 6,7 pct. og 5,2 pct. til 2139 pence og 1429 pence. Britiske Antofagasta ligger 7,8 pct. lavere i 517 pence.

Svenske Getinge, som producerer hospitalsudstyr, ligger 17,8 pct. lavere i 77,3 skr., efter at selskabet oplyser om regnskabsfejl forbundet med selskabets franske datterselskab. Getinge opdaterede i den forbindelse sine prognoser, hvor omsætningen på det amerikanske marked nu ventes at falde betydeligt, mens faldet på det europæiske marked ventes at være mere begrænset end i USA.

BRANCHENYT
Læs også