Virksomhed: Myndigheder lyver om Irak-sagen

Bukkehave, som mødes med det største krav i Irak-sagen, mener, at Udenrigsministeriet taler usandt.

Peter Post, commercial manager i Bukkehave A/S

Han er den dansker, der har været hængt mest ud i sagen om penge under bordet til Saddam Hussein-styret i Irak. Nu skyder Peter Post og hans arbejdsgiver, Bukkehave, tilbage:

»Vi vil ikke betale en krone. Alt, hvad vi gjorde, blev lagt åbent frem og var godkendt af danske myndigheder og af FN, men i dag har Udenrigsministeriet et hukommelsessvigt, der minder om Tamil-sagen,« siger han.

I den største af i alt 13 sager, hvor bagmandspolitiet vil konfiskere danske virksomheders formodede fortjeneste på eksport til Irak i strid med FN's sanktioner mod det daværende regime, afkræves Svendborg-virksomheden Bukkehave over 20 mio. kr.

Peter Post underskrev de Irakkontrakter, der i dag bedømmes som ulovlige, og nu tager han bladet fra munden: Myndighederne vidste det hele, og det agter Bukkehave at bevise i en kommende retssag, siger han.

Viden uden betydning
Vicestatsadvokat Hans Jakob Folker, Statsadvokaten for særlig økonomisk kriminalitet er ikke enig:

»Jeg ønsker ikke at procedere sagen i medierne, men vi deler ikke opfattelsen af, at myndighedernes viden har betydning for sagerne,« siger han.

»For os drejer det sig for det første om, hvorvidt embargoen blev overtrådt, og dernæst om, hvorvidt den enkelte virksomhed gennem overtrædelse har opnået en fortjeneste. Det er denne fortjeneste, sagerne handler om, set fra vores side,« siger Hans Jakob Folker.

Udenrigsministeriet vil ikke kommentere kritikken.

BRANCHENYT
Læs også