Aktier: Fornyet bankuro sænker Europa

De europæiske aktiemarkeder ligger mandag eftermiddag med solide fald, efter en specielt sur stemning blandt finansaktierne får investorerne til at sælge ud.

De amerikanske finanshuse JPMorgan og Bank of America har begge oplyst, at udviklingen i marts ikke har været på linje med den ellers positive udvikling i januar og februar. Bankaktierne er desuden presset af en udtalelse fra den amerikanske finansminister Timothy Geithner, som siger, at nogle banker fortsat er afhængig af støtte fra regeringen. Den amerikanske Dow Jones future ligger 164 point lavere.

Det britiske FTSE 100 indeks falder 2 pct. til 3819, mens det tyske DAX 30 indeks taber 3,1 pct. til 4074. Det franske CAC40 indeks ligger 2,1 pct. lavere i 2781.

- Vi har et par dage uden dårlige nyheder, hvilket får investorerne til at blive optimistiske, men at vurderer hvornår aktierne har ramt bundet er umuligt at forudsige, og vi kan ikke få en vedvarende positiv stemning på aktiemarkederne, før at finanssektoren har vendt rundt, bemærker aktiechef Stephen Docherty hos Aberdeen Asset Management til Bloomberg News.

Den adm. direktør Jamie Dimon hos det amerikanske finanshus JPMorgan har i et interview på CBNC udtalt, at marts var lidt mere besværligt i forhold til udviklingen i januar og februar. Den adm. direktør Kenneth Lewis hos Bank of America meldte om samme udvikling i marts som hos JPM. Begge banker har ellers tidligere oplyst, at januar og februar havde budt på sorte tal på bundlinjen. De europæiske bankaktier falder over en bred kam, hvor britiske Barclays ligger 10,2 pct. lavere i 156,1 pence, mens Deutsche Bank ligger 8,7 pct. lavere i 30,1 euro.

Den schweiziske investeringsbank UBS er ifølge rygter på vej med flere nye nedskrivninger og jobreduktioner . Det skriver avisen Frankfurter Allgemeine Sonntagszeitung, som desuden skriver, at annonceringen vil komme i løbet af de kommende dage. Aktien ligger 6,1 pct. lavere i 10,7 sfr.

Der er mandag rygter i markedet om den britiske FLSmidth Minerals-kunde BHP Billition. Ifølge avisen the Sunday Telegraph har selskabet fået accept på at lede efter opkøbsmuligheder fra sine 10 største aktionærer. Mandag morgen går rygterne blandt andet på, at et nyt bud på konkurrenten Rio Tinto kan komme i spil igen. Andre rygter lyder nu om et bud på australske OZ Minerals, efter at opkøbstilbudet fra Minmetals blev afvist af den autralske regering. Aktierne i BHP Billiton ligger 6,1 pct. lavere i 1321 pence.

Britiske GlaxoSmithKline og franske Sanofi-Aventis arbejder hver for sig på at give et opkøbstilbud på en hovedaktionærpost på 200 mio. dollar i det indiske biotekselskab Shantha Biotech. Det skriver Economic Times mandag morgen, som citerer to unavngivne kilder tæt på situationen. Aktierne i GlaxoSmithKline ligger 0,7 pct. højere i 1045, mens aktierne i Sanofi-Aventis ligger 0,4 pct. lavere i 41,4 euro.

Den svensk/schweiziske industrigigant ABB har vundet en irsk gigantordre på 550 mio. dollar. Der skal bygges en elektricitetslinje til Storbritannien, og det skal sikre el-forsyningen og forbedre mulighederne for udbygning af med vedvarende energiforsyning. Det skriver Reuters. EU-kommissionen vil bidrage med 110 mio. euro til udbygningen. Aktierne i ABB ligger 0,9 pct. lavere i 112,3 skr.

Svenske TeliaSonera er i fokus, idet det amerikanske finanshus Citigroup har sænket sin anbefaling på aktien til sælg fra hold, mens kursmålet reduceres til 35 skr. fra 40 skr. pr. aktie. Ifølge finanshuset er en række gode nyheder fuldt indkalkuleret i den nuværende aktiekurs. På negativsiden bemærker finanshuset, at Turkcell kommer til at opleve en øget konkurrence fra britiske Vodafone. Aktien ligger 1 pct. lavere i 38,4 skr.

BRANCHENYT
Læs også