Alle får regning for SP-festen

Prisen på 100 mio. kr. for at lade danskerne hæve deres SP fordeles på alle danskere - også dem, der ikke vil hæve deres penge.

Du skal betale regningen for, at din nabo til sommer kan trække sine penge ud af Den Særlige Pensionsopsparing (SP). Også selv om du vælger at lade dine penge stå. Det skyldes, at de 100 mio. kr., det vil koste i administration at lade danskerne hæve deres penge fra 1. juni, bliver smurt ud på alle SP-kontohavere.

Det er konsekvensen af det lovforslag, som regeringen netop nu er ved at haste gennem Folketinget.

Beskæftigelsesministeriet skønner, at udbetalingen af SP-midler vil koste ca. 70 mio. kr. i etableringsomkostninger, især tilpasning af it-systemer. Dertil kommer omkostninger til porto, telefonrådgivning m.v., som vil løbe op i 28 mio. kr., hvis halvdelen af danskerne ønsker deres penge udbetalt.

Ifølge lovforslaget skal de i alt 98 mio. kr. tages fra en fælles pulje i SP, dvs. fra alle kontohavere.

Politisk harme
Det vækker harme hos finansordfører Mike Legarth hos de konservative:

»Det er problematisk, at man lægger en omkostning over på de danskere, der vælger at lade deres penge stå i puljen. Det er ikke fair, og der må findes en ordning, så vi kan undgå det,« siger han.

Det får opbakning fra den politiske modpart, socialdemokraternes skatteordfører Nick Hækkerup, der kalder ordningen for tyveri:

»Man tager jo de penge fra folk, som de har været tvunget til at spare op - og bruger dem til at finansiere en service for andre. Det svarer til, at jeg får en regning fra min bank, hver gang andre bankkunder bruger deres dankort,« siger han.

I den liberale tænketank Cepos kalder cheføkonom Mads Lundby Hansen det »urimeligt« og foreslår, at regeringen benytter lejligheden til at likvidere SP-ordningen helt.

Beskæftigelsesminister Claus Hjort Frederiksen (V) ønskede i går ikke at kommentere sagen. Men afdelingschef i ministeriet, Lise Fangel, forsvarer beslutningen med, at alle kontohavere får mulighed for at få udbetalt deres SP-midler - og at det sandsynligvis kun drejer sig om mellem 30 og 40 kr. for hver af de tre mio. kontohavere.

Tv: Få flere penge
..

BRANCHENYT
Læs også