Minister beskyldes for tågesnak

Økonomi- og erhvervsminister Lene Espersen (K) taler uden om i spørgsmålet om statens rolle i Fionia Bank, mener kritikere.

Staten skal ikke drive bank. Sådan har budskabet fra regeringen lydt igen og igen i takt med, at finanskrisen har udviklet sig, og statslige støttepakker er blevet udviklet.

Mandag skød det statslige selskab Finansiel Stabilitet A/S imidlertid en mia. kr. i den skrantende fynske Fionia Bank og overtog samtidig alle stemmer fra aktionærerne. Det fik bankeksperter til at konkludere, at staten nu sad for bordenden i banken - stik imod regeringens ambition om, at staten ikke skal drive bank.

Manøvren har givet regeringen et forklaringsproblem, og både den liberale tænketank Cepos og en kommunikationsekspert fra GCI Mannov vurderer, at økonomi- og erhvervsminister Lene Espersen (K) konsekvent taler uden om, når der spørges ind til statens rolle i Fionia Bank, fordi hun nødigt vil erkende, at staten nu for første gang i nyere tid har overtaget driften af en kommerciel bank.

Ordret gentagelse


Når Lene Espersen besvarer spørgsmålet om, hvorvidt det at sidde på alle stemmer i et selskab svarer til at drive selskabet, lyder det kryptiske svar via email:

»Finansiel Stabilitet A/S har overtaget den bestemmende indflydelse i Fionia Bank. Finansiel Stabilitet A/S har en bestyrelse med indsigt i bankdrift«.

Et svar, der gentages ordret på spørgsmålet om, hvordan regeringen definerer begrebet at drive en bank.

»Ministeren vil ikke have en sag ud af det. Derfor forsøger man at træde vande med ufarlige svar, der er klappet af med de vigtigste interessenter. Andre kan måske sætte et mærkat på det, regeringen gør, men ministeren vil ikke indrømme det selv. Derfor vil man hellere svare lidt goddag-mand-økseskaft end at svare konkret på spørgsmålene,« siger Lotte Hansen, direktør i kommunikationsbureauet GCI Mannov.

Det kan koste
Hun vurderer, at det faktum, at ministeren svarer skriftligt frem for mundtligt, skyldes, at en forkert bemærkning kan blive ekstremt problematisk for ministeren, da alt vil blive vendt og drejet af poltiske modstandere i en sag som denne.

Også i den liberale tænketank Cepos stempler cheføkonom Mads Lundby Hansen ministerens svar som udenomssnak.

»Det kan skyldes, at regeringen tidligere har meldt ud, at staten ikke skal drive bank, og så er det svært bagefter at indrømme, at det faktisk er det, staten gør. For når hun svarer, at Finansiel Stabilitet har overtaget den bestemmende indflydelse i Fionia Bank, så siger hun reelt, at det er staten, der driver banken,« siger han.

Han er bekymret for, at Fionia Bank ikke er den eneste bank, hvor staten reelt kommer til at sidde ved roret.

»Når banksektoren selv, med nationalbankdirektøren i spidsen, forventer, at flere banker vil bukke under, kan man sagtens forestille sig, at Finansiel Stabilitet - og dermed staten - vil skyde penge i og drive mange flere banker,« mener Mads Lundby.

BRANCHENYT
Læs også