Krisen kan halvere overskuddet i A. P. Møller - Mærsk

Lave fragtrater og faldende oliepriser vil høvle halvdelen af A.P. Møller - Mærsks resultat i 2009, skønner analytikere.

Danmarks største virksomhed, A.P. Møller - Mærsk, vil kun tjene 9 mia. kr. i 2009. Dermed vil økonomisk afmatning og kraftigt faldende oliepriser halvere selskabets overskud i år sammenlignet med sidste år og reducere det til en tredjedel af de 28 mia. kr., som selskabet tjente i pragtåret 2004. Sådan lyder gennemsnittet af 10 aktieanalytikeres forventninger ifølge Nyhedsbureauet Direkt.

»Året i år bliver ekstremt svært for Mærsk. Selskabets to vigtigste forretningsområder, containerforretningen og oliedelen, ligger i et vist omfang ned, fordi både fragtraterne og olieprisen stort set er kollapset,« siger Sydbanks aktieanalytiker, Jacob Pedersen, der dog er knap så pessimistisk som gennemsnittet af analytikerne.

Tabsgivende de seneste år
Containerrederiet Mærsk Line har været tabsgivende for Mærsk de seneste år efter et besværligt opkøb af konkurrenten P&O Nedlloyd og store problemer med it-systemerne. Bedst som problemerne er ved at være løst, er rederiet blevet kastet ud i en voldsom storm på verdensmarkedet. Prisen for at sejle en container fra et sted i verden til et andet er faldet dramatisk, dels fordi efterspørgslen på søtransport er kølnet i takt med den økonomiske afmatning, dels fordi verdens rederier får leveret flere nye skibe, end de kan fylde. Det har presset priserne, og alene siden november er fragtraterne fra Sydkina til Europa faldet med over 40 pct., skriver shippingavisen Lloyds List.

Samtidig er oliepriserne faldet til en tredjedel siden sommer, hvilket rammer indtjeningen i Mærsks oliedel markant.

Trods de dystre udsigter betegner Jyske Banks analytiker Karsten Sloth A.P. Møller-aktien som et godt køb:

»Selv om indtjeningen vil falde i år, er både konsensusestimaterne (analytikernes gennemsnitlige bud på årets resultat, red.) og aktiekursen kommet meget langt ned. Mærsk er stadig en stor, stærk spiller, og det er de stærke, der bliver stærkere i en kriseperiode,« siger han.

Ingen spænding om 2008
A.P. Møller - Mærsk nedjusterede i begyndelsen af februar sine forventninger til 2008-resultatet fra 20-22 mia. kr. til nu blot 17 mia. kr. Nedjusteringen skyldes ikke mindst, at A.P. Møller blev ramt af det markant forringede resultat i Danske Bank, idet rederiet ejer en femtedel af banken. Alene det lavere resultat i banken og nedskrivning på Danske Bank-værdier kostede A.P. Møller 2,5 mia. kr.

Derfor er der ikke længere den store spænding om selskabets regnskab, der offentliggøres på torsdag, mener analytikere, der betegner et plus på 17 mia. som acceptabelt:

»Resultatet er nogenlunde, men det skyldes i høj grad, at olie- og gasprisen har ligget højt i begyndelsen af 2008. Havde vi haft et A.P. Møller i topform, så ville containerforretningen også have leveret et positivt bidrag, og det har den ikke,« siger Jacob Pedersen, der forventer et tab på en milliard i Mærks Line sidste år.

BRANCHENYT
Læs også