Krisen slår hul i statskassen

Krisen sender Danmark på kant med euro-kravene: Underskuddet på de offentlige finanser vokser til 3 pct. af bruttonationalproduktet.

/ritzau/Den økonomiske krise får underskuddet på de offentlige finanser til at stige med raketfart. Allerede i år vil underskuddet stige til 35 mia. kr. fra et overskud sidste år på 53 milliarder.

Det vurderer cheføkonom i Nordea, Helge J. Pedersen, der venter, at underskuddet næste år runder 51 milliarder. Dermed vil det udgøre 2,9 procent af bruttonationalproduktet (BNP). Det er tæt på den 3-procent grænse, som er et af kravene for at blive fuldt optaget i euro-samarbejdet.

»Det er dog værd at huske på, at ved så store fald i den økonomiske aktivitet, som Danmark oplever for øjeblikket, bliver tre procentsgrænsen i praksis ophævet. Der er således fortsat rigelig plads på de offentlige finanser til at lempe finanspolitikken yderligere,« siger Helge J. Pedersen.

Euro-afstemning


Underskuddet kommer i en valgperiode, hvor regeringen har lagt sig fast på at sende dansk medlemskab af euroen til folkeafstemning. Sker det, er det tredje gang, danskerne skal stemme om at bytte kronen ud med euroen.

Ved folkeafstemningen i 1992 takkede danskerne nej til Maastricht-traktaten, i 1993 fik vi forbeholdet for euro-samarbejdet, og ved afstemningen i 2000 blev det igen et nej til den fælleseuropæiske valuta.

I øjeblikket kan næsten ingen af landene overholde kravene om et statsunderskud på maksimalt 3 procent af BNP. Det skyldes især den økonomiske recession, der har ramt hele Europa.

BRANCHENYT
Læs også