Regeringen lover fri post om et år

Transportminister Lars Barfoed (K) vil åbne det danske postmarked lidt før de øvrige EU-lande åbner deres.S vil have sikkerhed for, at enegangen ikke skader Danmark.

Post Danmark mister sit monopol på breve om et års tid. Sådan lyder meldingen fra transportminister Lars Barfoed (K), der dermed stiller sig nu op i rækken af ministre, der har sat dato på, hvornår det danske postmarked bliver åbnet for fri konkurrence.

»Vi går nok i gang med forhandlingerne inden en måned, og jeg forventer, at lovforslaget kan vedtages lige efter sommerferien. Teoretisk set kunne liberaliseringen så træde i kraft første januar 2010, men markedet skal lige have tid til at indrette sig, så det er nok mere realistisk, at det sker i løbet af første halvår 2010,« siger Lars Barfoed.

Forspring krymper


Ifølge EU skal postmarkedet gives fri senest ved overgangen til 2011.

Med Barfoeds melding får Danmark dermed et forspring i forhold til resten af EU.

Forspringet bliver dog mindre, end tidligere transportministre har varslet.

I august 2007 lovede Flemming Hansen (K), at der ville være politisk enighed om liberaliseringen inden udgangen af 2007. Og i januar sidste år meddelte Carina Christensen (K), at forhandlingerne ville begynde i februar - altså for et år siden.

Forhandlingerne skubbet
Hos socialdemokraterne tager man den seneste tidsplan med sindsro.

»Forhandlingerne er blevet skubbet og skubbet, senest på grund af bøvl med fusionen mellem Post Danmark og svenske Posten. Men det er jo heller ikke tidspunktet for liberaliseringen, der er afgørende, men derimod at vi får sikret en god postomdeling i fremtiden,« siger postordfører Benny Engelbrecht.

Han påpeger samtidig, at man skal sikre sig, at det danske marked ikke bliver stillet ringere ved at liberalisere det et halvt år før de øvrige EU-lande.

Både Venstre og Dansk Folkeparti er klar til at åbne markedet om et år, hvis det lykkes partierne at finde en god model for liberalisering.BRANCHENYT
Læs også