Ledigheden holdes i ave

Flere ældre betyder, at den økonomiske krise ikke vil få arbejdsløsheden til at stige som ved tidligere økonomiske nedture, vurderer to cheføkonomer.»Økonomien falder som en sten, og vi er i en historisk nedtur. Men den vil blive relativt mild mod arbejdsløsheden, og vi vil ikke se samme tocifrede massearbejdsløshed som ved tidligere økonomiske nedture.

Det skyldes blandt andet, at op mod 7.000 i øjeblikket trækker sig ud af arbejdsmarkedet på grund af pensionering. Og vi havde et lykkeligt udgangspunkt med mindre end 50.000 ledige, så på den måde slipper vi nådigt i forhold til andre lande, som er langt hårdere ramt, siger cheføkonom i Nordea, Helge J. Pedersen.

Arbejdsløsheden stiger voldsomt i øjeblikket og vil formentlig nå 100.000 inden årets udgang, og næste år vil den i gennemsnit være på 141.000, lyder vurderingen fra Helge. J. Pedersen.

Det skøn deler cheføkonom i Danske Bank, Steen Bocian. »Der bliver ikke tale om massearbejdsløshed på grund af den demografiske udvikling med flere ældre, der trækker sig tilbage. Dertil kommer, at vi også reeksporterer udenlandsk arbejdskraft. Når økonomien går ned, er der færre, der søger ud på arbejdsmarkedet og måske bliver længere på deres studier,« siger Steen Bocian.

BRANCHENYT
Læs også