»Vel altid job til økonomer« »Giv mig to måneder« Mia Jordt, stud. ocoen., 26 år Mikkel Vejlø, cand. merc., 28 år »Giv mig to måneder«

Der var ingen krise i selvtilliden blandt de unge, som Morgenavisen Jyllands-Posten mødte på en af årets store jobmesser.

Går det, som den 28-årige Mikkel Vejlø forventer, har han job om en til to måneder.

Det er kun fire uger siden, at han blev færdig som cand. merc. i logistik fra Handelshøjskolen, Aarhus Universitet, men selvtilliden fejlede ingenting, da Morgenavisen Jyllands-Posten mødte ham på Karrieredagene i Århus i sidste uge.

Hverken en finanskrise, fyringer i tusindvis eller den indimellem altdominerende modløshed i erhvervsliv og medier får ham til at miste troen på sig selv og sine muligheder.

Indtil videre er der heller ingen grund til mismod - han har sendt fire ansøgninger og har allerede været til to samtaler.

Hos Gumlink i Vejle nåede han til anden runde af samtaler, før jobbet blev besat til anden side, men det har langt fra slået ham ud.

»Jeg er meget optimistisk,« fortalte Mikkel Vejlø, som foreløbig har sendt ansøgninger til kendte virksomheder som Arla, LEGO, Gumlink og en enkelt uopfordret til Vestas. Han er også interesseret i de mindre kendte virksomheder. Dog vil han helst ikke længere væk fra Århus end en times kørsel - ellers har han ikke de store forbehold.

Han vurderer selv sin jobfremtid som lys og fuld af muligheder.

Behov for os
»Folk som jeg, cand. merc. logistik'ere, er ikke ramt så hårdt af krisen. Vi er netop gode til at optimere processer, sørge for det rigtige vareflow osv., noget, der er stort behov for i tiden.«

Godt nok har han bemærket et fald i antallet af job på portalen jobindex.dk, men han regner alligevel med at have job inden for et par måneder.

»Langt hovedparten af mit hold - de fleste blev færdige i september/oktober, nogle af os lidt senere - men de fleste fra mit hold har fået job. Ud af cirka 30 er vi vel fem, som ikke har job endnu.«

Med to samtaler som resultat af fire ansøgninger er han udmærket tilfreds med sin indsats. Hans egen forklaring på, hvorfor ansøgningerne tilsyneladende virker, lyder:

»Jeg fortæller, hvorfor jeg gerne vil have jobbet og kommer hurtigt ind på, hvorfor jeg mener, virksomheden skal vælge mig.«

I mylderet af storsmilende HR-folk og jobsøgende løb Jyllands-Posten lidt efter ind i den 26-årige Mia Jordt.

Hun er ikke færdig med sin uddannelse endnu, men er så småt i gang med sit speciale, fortalte hun. Som snarlig cand. oecon. fra Aarhus Universitet lød hun heller ikke det mindste bekymret for sin jobfremtid.

Blandt favoritvirksomhederne har hun også LEGO, som i øvrigt var fraværende på dagens messe, og Vestas. Men også en mindre kendt konsulentvirksomhed har hun udset sig som mål. Økonomer kan passe ind stort set overalt, mener hun.

Inspireret af finanskrisen
»Jeg er ikke bekymret. Som økonom er der nok altid job at få. Man kan altid få et job som controller,« smilede den lyshårede kommende cand. oecon. uden antydning af arrogance i stemmen.

Hun har tilpasset sit speciale til virksomhedernes udfordringer i en krisetid. Med udgangspunkt i en mindre virksomhed fokuserer hun på activity based costing - ABC (aktivitetsbaseret omkostningsfordeling, red.).

»Jeg er i høj grad inspireret af finanskrisen i mit emnevalg, som, jeg mener, kan styrke min faglige profil inden for omkostningssystemer,« sagde Mia Jordt.
BRANCHENYT
Læs også