Økonomer har let ved at få et job

Det er sværest at være ung inden for marketing og HR, mens økonomer har forholdsvis let ved at få job.

Længe har alt handlet om, hvordan virksomhederne kunne skaffe arbejdskraft nok. Nu må især de nyuddannede indstille sig på en anden virkelighed.

»Virksomhederne tager ikke nye ind, samtidig med at de fyrer. Betingelserne for at komme i job ændrer sig under en lavkonjunktur. Det har slet ikke været et tema de seneste mange år, at man ikke skulle kunne få et job. Som ung nyuddannet skal man indstille sig på, at det ikke er sikkert, man får sit ønskejob, når man skal ud i sit første job,« siger arbejdsmarkedsforsker Flemming Larsen fra Aalborg Universitet (AUC).

Traditionelt har humanister sværest ved at komme ind på arbejdsmarkedet, og de er blandt de højtuddannede, som bliver ramt først, når ledigheden stiger, siger Flemming Larsen.

Kø ved a-kassen


»Det bliver interessant at se, om situationen vil få de nyuddannede til at ændre adfærd - om flere vil melde sig ind i en a-kasse igen,« siger han.

På den sidste af årets Karrieredage, som fandt sted i København fredag, var meldingen fra CA's a-kasse klar:

Der var tre gange så mange tilmeldinger til a-kassen sammenlignet med sidste års jobmesse.

»Flere har givet udtryk for, at der ikke er så mange job, som de havde regnet med. De er ikke gået i baglås, de tror stadig på sig selv, men de er opmærksomme på, at det ikke er så nemt at få et job som tidligere. Sidste år skulle vi overbevise folk om, hvorfor de skulle melde sig ind i en a-kasse. I år er man ikke så meget i tvivl om, hvorfor man skal være medlem af en a-kasse,« sagde konsulent Ole Strand fra CA's a-kasse.

Blandt dem, som hurtigst kommer i job, er typisk unge med en erhvervsøkonomisk uddannnelse, mens det ser sort ud, hvis man arbejder inden for salg, markting og HR. Det er her, virksomhederne først sparer, vurderer Ole Strand.

BRANCHENYT
Læs også