Nye kursfald på aktiebørserne

De europæiske aktiebørser lagde ud med nye kursfald mandag morgen.Og endnu en gang var det bankerne, som holdt for under nedturen.

Brevkasse for investorerNogle investorer er blevet utålmodige, mens andre stadig har is i maven, men fællesnævneren er nervøsiteten og bekymringerne over situationen, fordi det er vanskeligt i øjeblikket at se nogen ende på problemerne.

Mandag formiddag satte kursfaldene ind med fornyet styrke på de europæiske aktiebørser, da investorerne over en bred kam frygter, at recessionen i den globale økonomi bliver dybere og længerevarende end først antaget.

Uanset om nøgletallene kommer fra Europa eller USA, er det stort set kun dårlige nyheder, og investorerne har efterhånden set så mange fald i industriproduktionen, ordreindgangen, detailsalget og beskæftigelsen, at pessimismen er blevet en naturlig ting i dagligdagen.

I fredags måtte de i forvejen desillusionerede aktieinvestorer stå model til en overraskende stor nedrevidering af det amerikanske bruttonationalprodukt, der viste, at den økonomiske vækst i USA var faldet med 6,2 pct. i fjerde kvartal af 2008.

Den faldende vækst i USA har nået et omfang, hvor den næsten er til at tage og føle på, og det får i sagens natur mange investorer til at holde igen med deres købsordrer. Og så er det et problem, at det netop er den amerikanske økonomi, som oplever så stor tilbagegang i væksten, dels fordi det er verdens største økonomi, dels fordi investorerne satser på, at det er fra denne kant, at de første tegn på en positiv vending i konjunkturen vil titte frem.

Koldt vand i blodet
Analytikerne havde da heller ikke svært ved at påføre sig de betænkelige miner mandag formiddag, da kursfaldene accelererede, og selv om mange eksperter anbefaler investorerne at slå koldt vand i blodet, forstår de, at det kan være vanskeligt.

Flere økonomer i den finansielle sektor har fået deres tvivl, når det gælder en vending i konjunkturen i indeværende år. Med mindre der kommer gode nyheder inden for de næste par måneder, har de svært ved at forestille sig, at væksten kommer op i gear i 2009. Og med gode nyheder tænkes der ikke nødvendigvis på stigende industriproduktion og detailomsætning - selv om det ville være at foretrække - hvis bare nøgletallene vil indikere en form for stabilitet, så skulle det være muligt at bevare håbet om bedre tider sidst på året.

Helt på linje med tendenserne under de tidligere afklapsninger i aktiemarkedet havde de finansielle aktier fundet frem til forreste række på øretævernes holdeplads, men de blev hjulpet frem i geledderne af et par dårlige nyheder.

Investorerne er vant til underskud i sværvægtsklassen, når de store internationale finanskoncerner fremlægger regnskabstal for de sidste tre måneder af det forgangne år.

Værd at bemærke
Men et nettounderskud på 61,7 mia. dollars hos American International Group var alligevel værd at værdige et blik.

Endvidere har mange investorer det svært med aktieemissioner i øjeblikket, og derfor virkede det på ingen måde befordrende for købelysten, da HSBC annoncerede en af de større emissioner i britisk erhvervshistorie.

Ud over de store underskud og signaler om aktieemissioner var de finansielle selskaber klemt af investorernes frygt for nye nedskrivninger i forbindelse med tab på mere tvivlsomme aktiver, og derudover har aktørerne fået berøringsangst med de banker, som er eksponeret i Østeuropa.

Fra USA bød mandagen på det vigtige ISM-indeks for fremstillingssektoren, der afspejler tilliden og forventningerne til den økonomiske situation blandt indkøbscheferne i sektoren.

På forhånd havde investorerne ventet det værste, men det blev alligevel til en lille positiv overraskelse, selv om ISM-indeksets numeriske værdi sendte et tydeligt signal om den negative stemning i fremstillingssektoren.

Lille fremgang i indekset
I februar blev ISM-indekset opgjort til 35,8 mod 35,6 måneden i forvejen, og umiddelbart virker den fremgang ikke af meget. Men analytikerne havde i snit kalkuleret med et fald i ISM-indekset til 33,8, så efterfølgende fandt investorerne et lille smil frem.

Det var en positiv overraskelse, at ISM-indekset kravlede lidt op i stedet for at falde yderligere, men et indeks under 50-niveauet indikerer faldende aktivitet i sektoren, så det var langt fra noget godt tal.

Den amerikanske dollar blev mandag ved 16-tiden handlet til 591,00 kr. mod 587,00 kr. fredag aften.

BRANCHENYT
Læs også