Mæglere: Skattereform kan sende boligpriser op

Ejendomsmæglerkæden Realmæglerne spår, at den nye skattereform vil få boligpriserne til at stige 10 pct.

Den forestående skattereform kan sætte skub i boligmarkedet igen, mener ejendomsmæglerkæden Realmæglerne.

Kæden har foretaget udregninger, der konkluderer, at en gennemsnitsbolig vil kunne stige med 10 pct. på grund af reformen - dyre boliger endda endnu mere.

Realmæglerne, der i sagens natur er interesseret i at sælge boliger, mener derfor, at tiden er inde til et stemningsskift på markedet, så potentielle boligkøbere ikke længere behøver at vente. Med udsigten til massive skattelettelser er skattereformen nemlig en decideret gave til landets boligejere.

»Ganske vist sænkes skatteværdien af store rentefradrag gradvist over en længere årrække. Men lettelserne i indkomstskatten kompenserer mere end rigeligt herfor, så boligejerne samlet set får langt flere penge mellem hænderne. Og det vil alt andet lige betyde, at boligpriserne vil have alle forudsætninger for at kunne begynde at stige igen,«, skriver Realmæglerne i deres analyse.

Flere penge til boligkøb
Skattelettelser betyder, at husstandens disponible indkomst stiger, og det er det afgørende for, hvor dyrt folk beslutter sig for at købe.

Ifølge Realmæglernes beregning vil en familie med en årlig husstandsindkomst på 800.000 kr. (500.000 + 300.000 kr.) i dag have råd til et hus til 2,4 mio. kr., men fremover vil de have råd til at betale 2,65 mio. kr. - også selv om værdien af rentefradraget forringes.

Godt nyt for boligejere


Laver man et tilsvarende regnestykke for en familie med en husstandsindkomst på 1,6 mio. kr. - fordelt på 1 mio. og 600.000 kr. - viser beregningen, at familien vil kunne købe til 6 mio. kr. i stedet for 4,8 mio. kr. Det er på trods af, at renteudgifterne vil stige med omkring 13.500 kr. - indkomstskatten falder nemlig med det femdobbelte beløb.

»Skattereformen er rigtig godt nyt for landets boligejere, idet deres disponible indkomster stiger markant. Stigende disponible indkomster har historisk set altid ført til stigende boligpriser. Sådan vil det også gå denne gang, når folk oplever, hvor mange flere penge de får mellem hænderne,« fortæller direktør Niels Brandt fra Realmæglerne.

BRANCHENYT
Læs også