Banker taber kampen om store pensioner

Det stærkt forsinkede Letpension skal være køreklar til nytår.

Bankernes dyre private banking-afdelinger kan blive de store tabere af skattereformen. Velstående danskere vil med fordel kunne placere en større del af deres opsparing i en livrente. Og dem må kun forsikringsselskaberne udbyde.

Det betyder mindre for storbankerne med egne livsforsikringsselskaber i koncernen. Men laget under Danske Bank og Nordea er tvunget til at sende forretningerne ud af huset.

»Bankerne står med en stor udfordring. Mange almindelige familier vælger eksempelvis på bankernes anbefaling at tage lån i huset og anbringe pengene i en pensionsopsparing. Men bankerne har ikke koncession til at lave livrenter, så de må sende opgaverne over til pensionsselskaberne. Det kommer til at koste noget indtjening,« siger direktør Finn Rasmussen, Mercer Pensionsrådgivning.

Også adm. direktør Søren Lindbo fra forsikringsmæglervirksomheden AON Danmark peger på bankerne som taberne, når danskerne fremover højest må proppe 100.000 kr. om året ind på en ratepension.

De mindre pengeinstitutter har allerede i flere år forsøgt at oprette deres eget pensionsselskab, Letpension. Foreløbig er opstarten dog blevet udskudt gang på gang.

Selskab i pilotfasen
Men nu sættes alt ind på at gøre selskabet klart, så det kan sikre bankernes private banking-afdelinger, når skattereformen indføres.

»Jeg tror, at vi har løst problemet til årsskiftet. Letpension er i pilotfasen nu, og håbet er, at selskabet er køreklart inden årets udgang. Med Letpension kan vi blot placere de ordninger, der måtte være tale om i et fælles ejet selskab,« siger ordførende direktør Anders Dam, Jyske Bank.

Ganske få pengeinstitutter har valgt Letpension fra. Blandt dem er Sydbank. Her siger direktør Jess Olsen, at Sydbank vil få leveret livrenter udefra, i det omfang det er nødvendigt.

BRANCHENYT
Læs også