Stor uenighed om tab i Løkken

Advokat undersøger muligheden for at retsforfølge den bortviste erhvervskundechef og direktør.

Læs mere om afviklingen af Løkken SparekasseRegnedrengene fra Finanstilsynet og revisorerne fra BDO er uenige om, hvor store tab Løkken Sparekasse har udsigt til at få i kølvandet på sine store lån til ejendomsprojekter.

I et foreløbigt regnskab, som BDO har udarbejdet for sparekassen, har man nedskrevet bankens udlån med 253 mio. kr., så man når ud af 2008 med et minus på omkring 210 mio. kr. Men på et møde i Finanstilsynets lokaler i København i weekenden vurderede repræsentanter fra Finansiel Stabilitet, at behovet for nedskrivninger snarere er på 450 mio. kr.

»Det var ikke noget skænderi. Diskussionen foregik i en åben og respektfuld atmosfære, som bare afslører, hvor vanvittig svært det har været at være bestyrelsesmedlem i denne sag,« siger Knud Brødbro, der er bestyrelsesmedlem i Løkken Sparekasse.

Han var med til de afgørende forhandlinger, der mandag førte til, at sparekassen lod sig opsluge af Finansiel Stabilitet, og han beskriver hele situationen som paradoksal i lyset af, at bestyrelsen i sommer fejrede et godt halvårsresultat, hvor det kun var nødvendigt at nedskrive 39 mio. kr.

Kvalificerede gætterier
»Jeg vil gerne minde om, at vi i 2008 kun har realiseret tab for 3,6 mio. kr. Om det reelle tab bliver på 250 mio. kr., 450 mio. kr. eller mere, er gætterier, kvalificerede gætterier ganske vist. Jeg kan ikke forstå, at nogen kan vurdere det så forskelligt, og jeg kan ikke kontrollere vores revisor. I bestyrelsen føler vi, at vi bliver trukket rundt i en manege, som vi ikke forstår. Det er ikke en kritik af nogen, men bare en konstatering af, hvor vanskeligt det er at være bestyrelsesmedlem i en finansiel virksomhed,« forklarer Knud Rødbro, der er landmand og tidligere borgmester i Løkken-Vrå Kommune.

Han mener, at bestyrelsen kun har begået én fejl i hele spillet om Løkken Sparekasse, og den blev begået, da man ændrede sin strategi fra at være en lokal sparekasse med 2.000 kunder til en sparekasse med store erhvervsudlån og kunder over hele landet.

»Vi var bange for at blive den lille i kampen mod Sparekassen Vendsyssel, og derfor valgte vi en offensiv strategi, så Løkken kunne bevare den sparekasse, som vi var så stolte af,« siger han.

Da Løkken Sparekasse i går blev overdraget til Finansiel Stabilitet havde man 16.000 kunder og en garantikapital på 170 mio. kr.

Ikke godt nok orienteret
Hvis nogen har begået noget forkert i sparekassen er det snarere selskabets direktion, mener Knud Rødbro. Han oplyser, at bestyrelsens advokat er i gang med at undersøge, hvordan sparekassens erhvervschef og dens direktør har forvaltet deres job.

Begge personer er blevet bortvist, og Knud Rødbro vil ikke udelukke, at de kan have begået noget strafbart.

»Meget tyder på, at vi i bestyrelsen ikke er blevet holdt godt nok orienteret. Men de kan også bare have været inkompetente og nogle rodehoveder. Der er i hvert fald ingen tvivl om, at vi har givet for store lån uden at undersøge kunderne tilstrækkeligt godt,« siger han.BRANCHENYT
Læs også