Søndag en god dag for Netto og Fakta

Nogle butikker holder lukket en hverdag for at kunne holde åbent om søndagen.

Der er stor forskel på discountkædernes muligheder for at holde åbent om søndagen.

Netto, som er Danmarks største kæde , har den laveste andel af søndagsåbne butikker. Fakta har langt flere forretninger, som må holde åbent på ugens eneste fridag.

Begge kæder oplyser, at det er attraktivt at have åbne døre, når store dele af de øvrige dagligvarebutikker holder lukket. For DøgnNetto er det så vigtigt, at nogle butikker lukker en hverdag om ugen, så det samlede salg ikke ryger op over omsætningsgrænsen på 29,8 mio. kr.

Både Netto og Fakta havde sidste år vækst i omsætningen, så en række butikker ikke længere kan holde søndagsåbent. Netto, som er ejet af Dansk Supermarked, så gerne, at lukkeloven blev ophævet, så man frit kunne holde åbent alle ugens dage. Fakta, som er en del af Coop Danmark, er tilfreds med den nuværende lukkelov.

DøgnNetto tæt på grænse
»Vi har måttet lukke en snes butikker om søndagen, fordi omsætningen blev for høj. Derfor har vi kun omkring 65 butikker tilbage, som har åbent alle ugens dage,« siger Morten Kaas, der er direktør for Netto i Danmark med 398 butikker.

Han oplever søndag som en god handelsdag. De butikker, som må lukke denne dag, har svært ved at holde den samlede omsætning. Især hvis en konkurrerende kæde i nærheden har søndagsåbent.

»Vi kan se, at kunderne er glade for at handle om søndagen. Derfor håber vi, at lukkeloven bliver afskaffet, så vi kan øge vores omsætning per butik,« siger Morten Kaas.

For de 30 butikker i DøgnNetto er det afgørende at have åbent om søndagen. Mange af butikkerne fordobler omsætningen om søndagen i forhold til en almindelig hverdag. DøgnNetto har et langt mindre butiksareal end andre discountforretninger. Alligevel køber kunderne så meget, at nogle butikker kommer tæt på omsætningsgrænsen.

»Vi har i de tilfælde valgt i en periode at holde lukket om tirsdagen for at bevare retten til søndagsåbent,« siger Peder Drejer, kædechef for DøgnNetto.

Fakta mindst berørt
Fakta har i øjeblikket 320 butikker ud af 360, som kan holde åbent om søndagen. Det er en halv snes færre end for et år siden, og dermed er kæden mindre berørt end de største konkurrenter.

»Søndag er en god indkøbsdag for os, og omsætningen er ofte højere end de øvrige. Men overordnet er vi godt tilfredse med lukkeloven, som den er. Lige nu er detailhandelen presset af lavere omsætning, og så er det ikke tiden at øge omkostningerne, som vil være konsekvensen af mere søndagsåbent,« forklarer Michael Christiansen, direktør i Fakta.

Coop Danmark har desuden et stort antal butikker i kæderne Dagli'Brugsen og LokalBrugsen, som holder åbent om søndagen.

Kiwi Danmark er købmandssektorens satsning på discount, og kæden profilerer sig i høj grad på lange åbningstider. Kæden er så ny, at kun en enkelt butik har ramt omsætningsgrænsen. Kiwi forventer dog, at man efter næste år må lukke en række butikker om søndagen.



BRANCHENYT
Læs også