Alle tiders største underskud

Efter først at have fået 150 mia. dollars fra staten får forsikringsgiganten AIG yderligere 30 mia dollars. Pengene skal lukke hullet efter rekordstort tab på 61,7 mia. dollars i løbet af tre måneder.

Den amerikanske regering har endnu engang i største hast måttet ile forsikringskoncernen American International Group, AIG, til undsætning med et nyt lån på op til 30 mia. dollars, efter tidligere at have pumpet 150 mia. dollars i den vaklende gigant.

Hermed understreges det, at AIG, der indtil sidste sommer var verdens største forsikringsselskab, betragtes som værende for stor til at bryde sammen. Finansminister Timothy Geithner og nationalbankdirektør Ben Bernanke fastslog i går, at prisen for ikke at gøre noget ville være blevet katastrofalt høj.

Uhyggelig bundrekord
Redningsaktionen kom, efter at AIG satte en ny uhyggelig bundrekord. Regnskabet for sidste kvartal af 2008 viste et underskud på 61,7 mia. dollars. Ingen virksomhed har nogen sinde tidligere tabt så mange penge i løbet af blot tre måneder.

Den tidligere bundrekord blev sat i 2002, da mediekoncernen Time Warner var tvunget til at afskrive 45,5 mia. dollars på internetselskabet American Online og sit kabelnetværk. Resultatet blev et minus for årets fjerde kvartal på 49,9 mia. dollars.

Adm. direktør Edward Liddy, der i oktober blev indsat som chef for AIG af regeringen, forklarede det gigantiske underskud med, at forsikringskoncernen nu lige som alle andre må se sine aktiver sat i værdipapirer falde i værdi.

»Det gælder for alle pensionsopsparinger, ja, selv for Warren Buffetts investeringer, og det gælder også for os,« fastslog direktør Liddy. »Aktiemarkedet er i frit fald, og huspriserne fortsætter med at falde.«

Sidste redningsaktion
Direktør Liddy kunne ikke love, at weekendens dramatiske redningsaktion bliver den sidste. Han ville meget gerne afgive et sådant løfte, men mere statsstøtte kan blive nødvendig, hvis det internationale finansmarked ikke meget hurtigt stabiliseres.

Med det nye indgreb har regeringen sat flere af skatteydernes penge på spil. Eksperter fastslår, at Geithner og Bernanke ikke havde noget alternativ.

»Hvis finansmarkedet indtil nu har gennemlevet et økonomisk blodbad, så ville det have været en bagatel i forhold til det ragnarok, som var fuldt i kølvandet på AIG's sammenbrud,« lød en typisk vurdering fra Wall Street.

En kæmpe koncern
AIG har afdelinger i mere end 100 lande. Selskabet er engageret i alle forsikringsbranchens sektorer. Det forsikrer virksomheder mod stort set enhver tænkelig risiko. Det forsikrer privatpersoner, og det har enorme investeringer i den kriseramte boligsektor. 100.000 selskaber og 100 mio. amerikanere har enten direkte eller indirekte kontakt til AIG.

AIG er samtidig den koncern, der har det største engagement i de omstridte værdipapirer kendt som derivatives, hvor gode og dårlige huslån er bundtet sammen. Disse papirer har påført AIG og andre forsikringsselskaber tab, som nu løber op i mere end 150 mia. dollars på denne side af Atlanten.

Forsikringskoncernen fik den første store håndsrækning i september blot to dage efter, at investeringsbanken Lehman Brothers var brudt sammen. Den håndsrækning voksede i løbet af kort tid gennem to omstruktureringer og udvidelser til i alt 150 mia. dollars.

Lånene skal betales
AIG lovede i den forbindelse, at man hurtigt ville tilbagebetale en væsentlig del af lånene. Det skulle ske ved at sælge afdelinger og gennemføre drastiske nedskæringer i en koncern, der på globalt plan beskæftiger 166.000 mennesker.

Forsikringskoncernen klagede imidlertid samtidig over, at lånebetingelserne var for strenge, og at de gjorde det noget nær umuligt for firmaet at komme på fode. Blandt kritikerne var AIG tidligere direktør Maurice Greenberg, der blev fjernet, inden finanskrisen brød ud.

Siden september har det ikke været muligt for AIG at finde købere til væsentlige afdelinger eller datterselskaber, hvilket øgede frygten for en nedvurdering af koncernens kreditværdighed.

Katastrofal udgang
Noget sådant ville have udløst krav om tilbagebetaling af gæld. En tilbagebetaling, der kunne have tvunget AIG ud i en katastrofal betalingsstandsning.

Nu træder regeringen til med yderligere 30 mia. dollars, som AIG kan trække på efter behov. Samtidig modereres betingelser for tidligere lån. I stedet for at tilbagebetale 39 mia. dollars i kontanter kan AIG betale staten med aktier i to datterselskaber. På længere sigt kan det blive en gevinst for skatteyderne, men i første omgang løber de en større risiko.•

BRANCHENYT
Læs også