20 mia. kr. fra bankpakke uden for offentlig kontrol

Offentligheden får aldrig at vide, hvordan kæmpe tilskud til Eksportkreditfonden bliver brugt. • Banker, eksportører og rådgivere skal ikke risikere brud på den nødvendige diskretion, mener økonomi- og erhvervsministeren.

Den del af bankpakke II, der forsyner dansk eksport med 20 mia. kr., bliver skarpt kritiseret fra flere forskellige sider.

En ekspert i forvaltningsret, Oluf Jørgensen, kritiserer, at offentligheden for eksempel ikke kan få indsigt i, hvilke virksomheder der får del i milliarderne fra Eksportkreditfonden (EKF).

»Problemet er ikke nyt, men nu får det ekstra stor betydning, fordi der er tale om et gigantisk milliardbeløb, der er helt uden for offentlighedens kontrol,« siger Oluf Jørgensen, der er afdelingsleder på Danmarks Journalisthøjskole, til magasinet Finans.

Vedtaget uden debat
Tilskuddet til dansk eksport blev vedtaget af alle partier i bankpakkeforliget uden forudgående debat i Finansudvalget, og Enhedslisten oplyser, at det blandt andet var en af grundene til, at man stemte nej til forliget.

»Hvis man skal give penge til noget, skal man kunne få at vide, hvad pengene bruges til,« siger partiets medlem af Finansudvalget, Frank Aaen.

Økonomi- og erhvervsminister Lene Espersen (K) siger i en skriftlig kommentar til Finans, at den manglende offentlighed i eksportstøtten ikke er noget problem.

»…banker, eksportører og rådgivere i ind- og udland skal kunne stille følsomt materiale om økonomiske og forretningsmæssige forhold til rådighed for EKF uden at risikere brud på den forretningsmæssige diskretion, der er nødvendig i denne sammenhæng.«

Ingen saglig begrundelse
Det er imidlertid ikke en saglig begrundelse, siger Oluf Jørgensen, der påpeger, at der allerede i offentlighedsloven er mulighed for at tilbageholde fortrolige oplysninger.

»Men man skal kunne få navnet på en virksomhed at vide og hvor stort et beløb, der er givet som støtte,« siger han og peger på, at en anden statslig fond, Industrialiseringsfonden For Udviklingslande (IFU), for eksempel oplyser, at Vestas har fået 50 mio. kr. i lån til et projekt i Kina.

BRANCHENYT
Læs også