Renten har kurs mod bundrekord

Nationalbankens rente kan i dag nå tæt på ny bundrekord. • Flere rentedyk bremser boligkollaps. Flekslånere kan se frem til store besparelser.

Boligejere med flekslån kan se frem til dagens rentemøde i Den Europæiske Centralbank med glæde. Går det, som de fleste bankøkonomer forventer, sænker ECB renten med 0,5 pct. point til blot 1,5 pct. - hvilket er det laveste i centralbankens historie.

Bankøkonomerne forventer, at Nationalbanken følger med ned og desuden indsnævrer rentespændet til ECB med 0,25 pct.point, så renten dykker fra 3 pct. til 2,25 pct.

Dermed har Nationalbankens rente kurs mod den hidtidige bundrekord på 2,15 pct. i perioden 2003-05.

Chefanalytiker i Sydbank Christian Hilligsøe Heinig pointerer, at der oven i købet er betydelig sandsynlighed for en yderligere rentesænkning på 0,25 pct. både hos ECB og Nationalbanken.

Årsagen til den forventede indsnævring af rentespændet bunder i, at kronekursen ligger stærkt, og at der fortsat kommer penge ind i valutakassen.

»Flekslånsrenten er allerede tordnet ned siden december. Det får stor betydning for boligejere, næste gang der kommer rentetilpasning - og allerede nu for nye boligkøbere,« siger chefanalytikeren, der betegner udviklingen som en gave til boligmarkedet.

»Det kan være med til at forhindre en yderligere acceleration i nedturen på boligmarkedet og kan formentlig i 2010 give stabilisering og måske mindre prisstigninger,« siger Christian Hilligsøe Heinig, der forventer rentefald på prioritetslån og kassekreditter.

Renten skal længere ned
Cheføkonom i Handelsbanken Jes Asmussen forventer, at ECB's rente vil dykke helt ned til 0,5 pct. allerede før sommerferien - og at Nationalbankens rente dykker til 1-1,25 pct.

»ECB kommer til at sætte renten endnu længere ned, selv om den ikke er begejstret for det. Den stigende frygt for regulær deflation tilsiger, at renten skal længere ned,« siger cheføkonomen.

Handelsbanken mener dog, at de kraftige rentedyk ikke kan redde boligmarkedet.

»Det lægger en bund under forværringer, men er ikke tilstrækkeligt til at eliminere prisfaldene. Andre faktorer som kreditmuligheder og stigende ledighed trækker fortsat ned,« vurderer cheføkonomen, der forventer prisfald på 10-15 pct. i 2009, 0-5 pct. i 2010 og nulvækst i 2011.

Alm. Brand Banks analytiker David Sommer forventer, at ECB's rente vil falde til 1 pct. de kommende måneder, hvorefter centralbanken vil fokusere på alternativer til rentepolitikken - som f.eks. investeringer i virksomhedsobligationer efter amerikansk forbillede.

Alm. Brand forventer, at Nationalbanken vil beholde et rentespænd på 0,5 pct., så den danske rente når en bund på 1,5 pct.

BRANCHENYT
Læs også