Arlas indtjening i frit fald

Arlas indtjening er reduceret 5,6 mia. kr. • Nedtur forplanter sig straks til Arlas ejere.

De danske mælkeproducenters årsløn blev i går reduceret med 800 mio. kr. Som frygtet besluttede Arlas bestyrelse at reducere mælkeafregningen til landmændene med yderligere 20 øre pr. liter.

Arla tjener færre penge
Det forværrer krisen for de danske landmænd, som årligt leverer 4 mia. liter mælk til Arla. Andelsselskabet Arla er ejet af de danske og svenske mælkeproducenter, og når Arla tjener færre penge, sænkes mælkeafregningen til andelshaverne. Siden juni 2008 har Arla i alt reduceret afregningen pr. liter mælk med 94 øre.

Det svarer til, at Arlas årlige indtjening i denne periode er faldet 5,64 mia. kr.

Indtjeningsfaldet når dermed op på næsten 1 kr. for hver af de 6 mia. liter mælk, de danske og svenske andelshavere leverer. De voldsomme prisfald skyldes, at mælkeproduktionen i store dele af verden vokser, mens forbruget falder på grund af finanskrisen. Resultatet er overproduktion og lageropbygning.

Faldende produktion
Der er dog begyndende tegn på faldende mælkeproduktion i nogle lande.

»Men det er slet ikke nok til at dæmme op for det store udbud af mejerivarer lige nu,« siger Peder Tuborgh, adm. direktør for Arla Foods.

Ifølge Peder Tuborgh er markederne stærkt præget af en negativ prisspiral.

»Den økonomiske krise påvirker forbrugernes indkøbsmønstre. Stadig flere køber lidt mindre mængder eller vælger billigere varer.«

Peder Tuborgh ser umiddelbart ingen tegn på en bedring af situationen.

Hvis mælkeafregningen fastholdes på det nuværende niveau året ud, får en mellemstor producent i år en betaling for mælken, der er omkring 1 mio. kr. lavere end i 2008. Mange mælkeproducenter har allerede blodrøde tal på bundlinjen og kan kun finansiere dette indtjeningsfald med yderlige gældsætning. Det øger renteudgifterne og gør det endnu vanskeligere at skabe overskud de kommende år.

BRANCHENYT
Læs også