SP-formuen er krympet kraftigt

Mange danskere vil hæve deres penge på Den Særlige Pensionsopsparing, mens den har den ringeste værdi i flere år.

De fleste danskere under 45 år mistede sidste år næsten en fjerdedel af deres samlede SP-formue.

Pengene har været tungt investeret i aktier og dermed fået det fulde smæk fra et kollapset aktiemarked. Nu kan pengene trækkes ud, mens de er mindst værd.

Dermed kunne opsparingen for mange være både 10.000 og 15.000 kr. større. Og i 2009 ser det foreløbig også sort ud for de unge SP-kunder med mange aktier.

»Det er klart, at for den unge investor har det en betydning, at pengene frigives i år efter store tab på aktiemarkedet,« siger kundechef i ATP Ellen Dalsgaard Zdravkovic.

Hun vil ikke sige, om det er uklogt at hive pengene ud, mens aktiemarkedet er i bund, men pointerer, at det er op til den enkelte.

20 år endnu
»Men det har jo aldrig været meningen, at den unge investor skulle hæve sine penge i 2009. Vi har investeret pengene for den aldersgruppe, som om de havde mindst 20 år, før pengene skulle ud. Derfor har de mange aktier og har derved haft store tab i 2008,« siger Ellen Dalsgaard Zdravkovic.

ATP har siden 2005 valgt risiko for de 97 pct. af kunderne, der lader pensionsgiganten stå for investeringerne af Den Særlige Pensionsopsparing.

Danskere under 45 år har 60 pct. af formuen i aktier, mens danskere over 65 år blot har 20 pct. i aktier. I de mellemliggende 20 år nedtrappes aktieandelen.

Det sker netop for at undgå, at formuen reduceres kraftigt af et enkelt dårligt aktieår eller to, lige inden pengene skal bruges.

Tab på 23,2 pct. i 2008
I 2008 tabte de yngste opsparere 23,2 pct., mens de ældste blot mistede 5 pct. af værdien

»Det betyder ikke så meget, hvis man trækker sine penge ud og smider dem ind på en ratepension, for så kommer man ind på værdipapirmarkedet igen til samme prisniveau. Men det er klart, at de, der vælger at skyde pengene ud i øget forbrug, har tabt muligheden for at køre med aktiemarkedet op igen, når udviklingen en gang vender. De kan meget vel have solgt, mens markedet er i bund,« siger privatøkonom Las Olsen, Danske Bank.

Han tilføjer, at nogle af dem, der har valgt at investere selv via Folkebørsen eller ved at overflytte SP-opsparingen til deres pengeinstitut eller pensionsselskab, har tabt endnu mere.

»De penge er investeret ud fra en forvisning om, at de ikke skulle bruges de første mange år. Men når det er sagt, tror jeg ikke, det vil spille en rolle for de mange yngre familier, der er økonomisk på hælene og her kan se en chance for at få et tilskud til deres økonomi,« vurderer Las Olsen.

BRANCHENYT
Læs også