Tvivl giver smæk til Lundbeck

Der var stryg til Lundbeck-aktien i går, fordi ledelsen ikke formåede at forsikre aktionærerne om, at selskabet kan tjene nok penge fremover. • Samtidig varsler selskabet store udgifter til udvikling i de kommende år.

Efter en meget lang periode ude i kulden har medicinselskabet Lundbeck i de seneste måneder fået kantet sig ind i varmen hos investorerne. Men i går sluttede festen, og ledelsen blev med et spark bagi smidt ud ad døren igen.

Det årsregnskab, Lundbeck afleverede, efterlod aktionærer og analytikere i al for stor usikkerhed, og det kom til at koste aktien godt 10 pct. i værdi på børsen.

Markedet fik en lang næse
Markedet havde sat næsen efter både et solidt regnskab og nogle klare indikationer for, hvor stor en indtjening der venter i fremtiden.

Men dels kom Lundbeck ikke med nogen indikation af indtjeningen fra det tilkøbte amerikanske Ovation, købt i februar i år. Dels var indtjeningen i 4. kvartal skuffende. Og endelig havde mange håbet at få nogle lidt klarere signaler om indtjeningen i de kommende år.

I alt fik Lundbeck et overskud af selve driften i hele 2008 på 2,4 mia. kr. Det er lavere end resultatet på 2,7 mia. kr. i 2007 og skal bl.a. forklares med en fejlinvestering i lægemidlet Flurizan, som viste sig ikke at være noget værd. Det alene kostede i underkanten af en halv mia. kr. Også dollaren og det britiske pund kostede Lundbeck penge.

Lexapro skuffede
Samtidig blev Lundbeck i årets sidste kvartal ramt af bl.a. en lagernedbringelse i USA, så salget af antidepressionsmidlet Lexapro ikke gik så godt som ventet. Lexapro er magen til Cipralex, de to produkter markedsføres blot under to forskellige navne i hhv. USA og resten af verden.

Men bag nedgangen i 4. kvartal ligger en vækst i markedsandele, siger Lundbecks ledelse, og den bebuder derfor vækst i 2009.

»I 4. kvartal tager vi markedsandele i de fleste markeder, og Cipralex bliver førende i flere og flere lande. Derfor mener vi, der er et kæmpe udækket behov,« siger finansdirektør Anders Gøtzsche.

Han konstaterer også, at den ellers altfortærende finansielle krise ikke har haft indflydelse på regnskabet. Derfor stiller ledelsen vækst i udsigt for 2009.

»Den største risiko i år er effekter af den finansielle krise og recession. Men vi har endnu ikke mærket den, og vi regner heller ikke med at komme til det,« siger Anders Gøtzsche.

Ledelsens prognose for 2009 er en omsætning på 12-12,5 mia. kr. og et driftsoverskud på 3-3,2 mia. kr.

Store udgifter
Året vil være præget af store udgifter til forskning og udvikling.

Lundbeck har flere lægemidler i den såkaldte fase 3, hvor en lægemiddelkandidat afprøves på tusindvis af patienter og endeligt skal bevise, at den virker og ikke har alvorlige bivirkninger. Disse forsøg er meget dyre. Derfor forventer Lundbeck-ledelsen, at lige under en fjerdedel af selskabets indtjening vil gå til udvikling, og det er faktisk i overkanten.

«Det er vores intention, at omkostninger til forskning og udvikling skal ligge lige omkring 20 pct. af omsætningen. Men når mange af vores produkter når frem til fase 3 samtidigt, er det svært at holde det stabilt. Vi ønsker ikke at ligge på 23 pct., men vi kommer nok til det i et par år,« siger adm. direktør Ulf Wiinberg.

BRANCHENYT
Læs også