Total forvirring om SP-penge

Regeringen lukker LD-hullet straks for at holde på milliarderne, men ingen aner, hvordan det rent praktisk skal finde sted.

Embedsmændene fik travlt med at lukke huller, da det kom frem, at LD-opsparing for 51 mia. kr. ville kunne hæves med SP-midlerne.

Allerede i går aftes fik Lønmodtagernes Dyrtidsfond at vide, at noget var på vej

Onsdag formiddag meddelte Beskæftigelsesministeriet, at man nu havde læst på lovteksten, og at LD-pengene ville blive skilt ud fra Den Særlige Pensionsopsparing.

Finansminister Lars Løkke Rasmussen (V) slog allerede tirsdag fast, at eventuelle huller ville blive lukket. Det skete så straks onsdag morgen.

»Det bliver sådan, at de penge, man kan få ud af SP, er de penge, der hidrører fra SP. Hvis man har et depot, der består af SP-midler plus overførte midler fra LD, så er det kun midlerne fra SP, man kan trække ud,« siger Lars Løkke Rasmussen.

Han tilføjer dog, at det kun er ganske få danskere, der indtil nu har lagt LD-midlerne ind på deres SP.

Professor: Galimatias
Professor ved Århus Universitet Carsten Tanggaard betegner regeringens aktion som ren galimatias.

»Det er en fuldstændig håbløs automatreaktion oven på uigennemtænkt lovgivning. Nu vil man så bruge tid og kræfter på at adskille nogle konti for at sikre millimeterretfærdighed,« siger Carsten Tanggaard.

De kunder, der har samlet deres penge, fik oprindeligt at vide, at de to konti fremover ville være at betragte som en samlet SP-opsparing. Og ingen kunne i går sige noget om, hvordan en adskillelse skal finde sted.

»Vi venter på nogle retningslinjer for, hvordan udbetalingen og adskillelsen skal foregå. Et andet udestående er, hvordan vi skal håndtere den betydelige negative PAL-skat, der er på nogle opsparinger efter 2008,« siger kundechef i ATP Ellen Dalsgaard Zdravkovic.

Teknikken ikke på plads
Heller ikke i Beskæftigelsesministeriet var der i går et svar på, hvorfor og hvordan kontiene skal skilles ad.

»Vi vil selvfølgelig udbetale SP-midlerne til alle. Hvordan det rent teknisk kan gøres, er ikke på plads endnu,« siger kommunikationshcef Søren Gregersen, Beskæftigelsesministeriet.

Ministeriets nye fortolkning tvang onsdag Lønmodtagernes Dyrtidsfond til at ændre på rådgivningen til sine medlemmer. Væk var rådene om, hvor lille LD-

opsparingen skulle være, for at det kunne betale sig at få pengene ud via SP-aftalen.

»Vi fik sent i går aftes at vide, at de kikkede på det. Og her til morgen blev LD'en undtaget. Det har vi reageret på,« siger LD-direktør Jeppe Christiansen.

BRANCHENYT
Læs også