Foråret lader vente på sig

De finansielle selskaber har en førende position, når det gælder om at levere dårlige nyheder. Investorer og analytikere længes efter de første tegn på, at aktierne går bedre tider i møde.

Bekymringerne over den finansielle sektors helbredstilstand blev intensiveret i sidste uge, og især mandag fik bank- samt forsikringsaktierne en barsk medfart, da investorerne atter begyndte at ryste på hænderne.

Nu ligger de finansielle selskaber heller ikke på den lade side, når det gælder om at chokere investorerne med dårlige nyheder, og et underskud i American International Group på 61,7 mia. dollars alene i fjerde kvartal 2008 kan nok få det til at dirre i selv den mest stålsatte investornatur.

I øjeblikket er investorerne alt andet end begejstrede for aktieudvidelser, dels fordi mange ser dem som et nødvendigt forsøg på at rejse penge, dels fordi prisen på aktier ikke virker særlig favorabel. Så da HSBC i sidste uge annoncerede en aktieemission på over 12 mia. pund, havde investorerne ingen vanskeligheder med at lægge den sidste rest af købelyst på hylden.

Nu er alle nyhederne fra den finansielle sektor ikke kun ubehagelige, hvilket Standard Chartered var et godt eksempel på. Da banken hovedsagelig har sine engagementer i Fjernøsten, er den sluppet for de værste skrammer i forbindelse med nedsmeltningen i det sekundære amerikanske lånemarked, og det betød, at overskuddet i Standard Chartered var vokset med 19 pct. til 4,8 mia. dollars i 2008.

Men enkelte positive regnskabsnyheder kan ikke vende stemningen omkring de finansielle aktier, dertil er den negative nyhedsstrøm stadig for intens, og derudover frygter investorerne, at vi endnu ikke har set de sidste nedskrivninger i forbindelse med tvivlsomme låneengagementer.

Mange af skeletterne fra det sekundære amerikanske lånemarked er kommet ud af skabene, men investorerne har en grim fornemmelse af, at der let kan vælte en ny stribe ud, hvis man åbner skabslågerne mod øst.

Man kan få mange analytikere til at fortælle om det ukloge i at sælge aktier inde i nedturen.

Især når den er så fremskreden, som tilfældet synes at være nu, og derfor opfordrer flere analytikere investorerne til at have is i maven.

Det er måske lettere sagt end gjort, for til tider virker det, som om isen er ved at tø, og der spores blandt investorerne en stigende utålmodighed: Kommer der ikke snart nogle signaler, der fortæller, at foråret i aktiemarkederne er undervejs?

Forårstegnene lader imidlertid vente på sig, og imens sænker mørket sig endnu tungere over den finansielle sektor, hvilket ikke kun udløser kursfald på de berørte selskaber, men også spreder sig til andre aktiegrupper som ringe i vandet.

Analytikerne er ligeledes begyndt at give udtryk for en vis utålmodighed med hensyn til den økonomiske udvikling - i hvert fald, hvis en mærkbar forbedring af situationen skal nås i indeværende år.

I løbet af det næste par måneder skulle der gerne begynde at komme gode nyheder - eksempelvis nøgletal, der viser en form for stabilitet eller endnu bedre en fremgang. Bliver det ikke tilfældet, har økonomerne deres tvivl med hensyn til en forbedring af den økonomiske situation i 2009, der er af vital betydning for et eventuelt comeback til aktiemarkederne.

Da kreditkrisen og uroen i markederne tog til i styrke i efteråret 2008, havde mange analytikere en formodning om, at tingene ville arte sig til det bedre i foråret 2009.

Det blev så udskudt til efteråret 2009, og med mindre, der snart kommer gode nyheder, er vendingen i økonomien berammet til 2010 …

BRANCHENYT
Læs også