Danskerne frygter en langvarig krise

Hver anden dansker tror, at krisen vil vare mindst to år, og 85 pct. har forståelse for fyringsrunder. En kommunikationsekspert råder virksomhederne til at benytte lejligheden til at gennemføre ubehagelige ændringer.

Skal man tro på folkestemningen, er den økonomiske nedtur bestemt ikke ved at drive over. Næsten halvdelen af danskerne forventer, at krisen vil vare to år endnu - eller mere. Kun godt hver 10. tror, at opturen kommer inden for det næste halve år. Det viser en meningsmåling, som analysefirmaet Userneeds har lavet for Radius Kommunikation.

Ifølge Steen Bocian, cheføkonom i Danske Bank, har danskerne sandsynligvis ret, hvis krise forstås som stigende ledighed.

»Jeg tror dog ikke, at vi i hele perioden vil opleve så blodig en krise, som vi har oplevet det seneste halve eller trekvarte år, hvor det er gået stejlt ned. Der er begrundet håb om, at tempoet i krisen vil tage af, selv om ledigheden nok vil stige frem til begyndelsen af 2011,« siger han.

Det skyldes, at krisen tegner til at blive dyb med negativ vækst i BNP på op mod 3 pct. i år. Samtidig viser erfaringen, at kriser udsprunget i boligmarkedet eller den finansielle sektor trækker længere ud, og da finanskrisen udspringer af begge dele, understøtter det forventningen om, at krisen varer et par år endnu, mener Bocian.

Realistiske danskere
En kommunikationsekspert tager undersøgelsen som udtryk for, at danskerne er blevet realistiske.

»Undersøgelsen viser, at budskabet er trængt ind. Efter en lang periode med fremgang, hvor forbruget er eksploderet, og Porche Cayenne'erne har kørt i kø, har mange haft svært ved at forestille sig, at det kunne gå så meget og så hurtigt ned. Men det har danskerne indset nu,« siger Nicolaj Andersen, adm. direktør i Radius Kommunikation.

Danskernes forståelse for krisens omfang har øget deres tolerance over for fyringsrunder. Ifølge undersøgelsen har 85 pct. af danskerne forståelse for, at virksomhederne fyrer medarbejdere i stor stil.

Derfor råder Nicolaj Andersen virksomhederne til at få overstået fyringer og andre ubehagelige beslutninger, mens danskernes forståelse er høj.

»Hvis man overvejer at fyre folk, skal man gøre det nu. Den generelle situation betyder, at der vil være langt større accept af det nu, end vi har set tidligere,« siger han.

Det samme gælder ifølge ham muligheden for at omlægge forretningsgange eller ændre organisationsstrukturer, hvor ledelsen kan benytte krisestemningen til at ruste virksomheden til fremtiden.

Det seneste halve år er ledigheden steget fra 1,6 pct. til 2,3 pct. i januar, så der nu er over 64.000 arbejdsløse i Danmark. Økonomer forventer, at ledigheden vil runde 100.000 inden årets udgang.

BRANCHENYT
Læs også