Norden risikerer kæmpetab

Rekordresultat i 2008 og en kæmpe kassebeholdning sikrer rederiet robusthed. Der er imidlertid risiko for kæmpemæssige tab fra kriseramte kunder.

Et rekordregnskab kan sagtens skuffe. I rederiet Nordens tilfælde var et overskud på 3,6 mia. kr. i 2008 ikke nok til at tilfredsstille hverken selskabets ledelse eller investorer.

Ret skal være ret - i virkeligheden er det primært de dystre 2009-udsigter, der vækker bekymring, selv om især fjerde kvartal i 2008 var uhyre tæt på at udvikle sig til en regulær katastrofe.

Det skyldes især, at bunden er gået ud af efterspørgslen på tørlastmarkedet, hvor Norden har størstedelen af sin forretning.

Usikkerheden om 2009 er nærmest total. Det beviste A.P. Møller - Mærsk i sidste uge, da Mærsk-ledelsen undlod at sætte konkrete tal på forventningerne til 2009, og Norden dokumenterer det yderligere ved at sætte noget nær danmarksrekord i forventningsspænd.

I resultatet før afskrivninger (EBITDA) forventer Norden et resultat, der kan ende alle steder mellem 100 og 340 mio. dollars (ca. 600 mio. kr. og 2 mia. kr.).

»Det er et stort spænd, og det er der en årsag til,« fortæller Sydbank-analytiker Jacob Pedersen.

Han forklarer, at mange af Nordens kunder risikerer at få problemer med at betale deres regninger i 2009, og det kan give gevaldige tab.

Sejlads til spotpriser
Kunderne har allerede udskudt fragter i stor stil, hvilket har tvunget Norden til at sejle til spotpriser.

»Nu skal vi vurdere, hvor store Nordens tab bliver fra de modparter, som ikke kan betale. Der er en væsentlig risiko for tab. Jeg lægger 50 mio. dollars ind i tab i mine estimater, men det er rent gætværk,« siger han.

Analytiker Lars Heindorff fra ABG Sundal Collier påpeger samme risiko, men tror på, at Norden er polstret til den kommende tids bølgegang.

»De har en stor kassebeholdning, og jeg er sikker på, at de nok skal stå igennem krisen, men det kommer til at gøre ondt.«

Dyk i aktiekursen
Norden fik en hed dag på aktiemarkedet i går på grund af usikkerheden om fremtiden.

»De havde et dårligere fjerde kvartal end ventet, de udbetaler lavere udbytte end ventet, og med deres ladeport af en guidance åbner de for fortolkning i hver ende af skalaen. De fleste analytikere vil sænke deres estimater inklusive mig selv,« siger Lars Heindorff.

På et tidspunkt var aktien næsten 20 pct. nede, hvilket ikke alene skyldtes skuffede investorer og det brede forventningsspænd.

Storaktionæren Christianssand Tankrederi, der i dag ejer 21,5 pct. af Norden, meddelte, at det ville sælge knap halvdelen af sin aktiepost. Uden den melding er det Jacob Pedersens vurdering, at aktien ikke ville have lidt nær samme tab.

Skylder ikke en krone
Adm. direktør Carsten Mortensen har det dog langt bedre i dag end i oktober, da markedet ramlede og sendte Norden ud i ukendt og uroligt farvand.

»Vi har ageret på krisen og ikke set apatiske til. Vi har solgt skibe fra og har 800 mio. dollars stående på vores bankbog. Vi skylder ikke en krone, og alle de skibe, der sejler på havet, er købt kontant,« siger Carsten Mortensen.

Om de mulige tab fra kriseramte kunder meddeler ledelsen i årsrapporten, at man har intensiveret overvågningen af modparter for at undgå tab på den konto.

BRANCHENYT
Læs også