Støtte til kurators kritik

Politiets indsats i bandeopgør bør ikke gå ud over efterforskning i ejendomssager.

En af Danmarks mest fremtrædende kuratorer, Anne Birgitte Gammeljord fra Gorrisen Federspiel og Kierkegaard, støtter nu sin kollega Pernille Bigaard fra advokatkontoret Plesner, der i går i Morgenavisen Jyllands-Posten opfordrede til, at politiet fik tilført flere ressourcer til at klare den efterforskningsmæssige oprydning efter Det Store Ejendomsspil.

Anne Birgitte Gammeljords frygt går på, at politiet vil kanalisere ressourcer væk fra efterforskningsarbejdet i en række sager, hvor ejendomme i lukkede kredse er blevet handlet kunstigt op i pris for efterfølgende at blive fyldt med pantebreve.

Taberne har bl.a. været de banker, der har lånt penge ud med sikkerhed i de nu ofte værdiløse pantebreve.

»Jeg tror, politiet har ressourcer til at tackle det her. Men jeg kan godt være bekymret for, om de i tilstrækkelig grad vil anvende dem til at afdække, hvad der måtte være sket af ulovligheder. For hvad opfatter de som vigtigst? Det, der sker omkring Blågårdsplads, eller en række afsluttede ejendomshandler til opskruede priser.«

Penge skal øremærkes
Ifølge Gammeljord må tvivlen i første omgang komme politiet til gode, der har erklæret, at efterforskning af økonomisk kriminalitet er blevet opprioriteret, og at man vil til bunds i sagerne.

»Men når det er sagt, mener jeg, at man bør øremærke nogle penge til at få fulgt disse sager op på en ordentlig måde.«

Anne Birgitte Gammeljord anser en ordentlig efterforskningsindsats for vigtig, ikke mindst fordi det i sager om overbelåning er nødvendigt at have juraen på plads. For ofrene er i udstrakt grad en række banker, der i dag er krakket eller har mistet deres økonomiske selvstændighed.

»Der er måske nogle banker og andre, som har lånt ud, hvor de ikke burde have gjort det. Banker, der måske har lånt ud uden at have den forsigtighed, som man kunne have forventet af dem.«

Wilhelmsen-sagen
Gammeljords tanker går her tilbage til 1980'erne, da entreprenør Kay Wilhelmsen blev tiltalt for checkrytteri, fordi han brugte check fra sin konto i Provinsbanken til at betale sin gæld hos Privatbanken og omvendt.

»Det er løgn«, udbrød bagmandspolitiets daværende chef Finn Meilby for åben skærm, da entreprenøren sammen med to bankfilialbestyrere blev frikendt.

Baggrunden: Dommerne havde vurderet, at de bedragne banker vidste eller burde have vidst, at de blev bedraget.

Anne Birgitte Gammeljord er bl.a. kurator på en lang række selskaber, der har været kontrolleret af den nu krakkede Kenneth Schwartz Thomsen, der har været en af de helt centrale skikkelser i Jyllands-Postens artikelserie om Det Store Ejendomsspil.

BRANCHENYT
Læs også