WDH spår stor vækst efter krisen

2009 skal bruges til igen at lægge afstand til konkurrenterne og erobre markedsandele.

Krisetider er en fordel for de stærke. Efter et hårdt 2008 venter høreapparatkoncernen William Demant allerede i år igen at kunne klare sig bedre end markedet generelt. Optimismen skyldes dels, at teknologiskiftet til et trådløst system er på plads, dels at et væld af produkter lancereres allerede i foråret.

William Demant, eller Oticon, havde det svært i 2008. Især i sidste halvdel, da priserne faldt, og det amerikanske og britiske marked bakkede. Så for første gang i mange år erobrede koncernen ikke markedsandele. Alligevel mener topchefen, at selskabet står godt rustet.

Historiens lære
»Historisk set har tidligere tiders tilbagegang været efterfulgt af særligt gode perioder, fordi mange af dem, der har udskudt køb af høreapparater, kommer tilbage sammen med de mange nye ældre. Vi forventer derfor, at den nuværende periode med lavvækst vil blive afløst af en periode med stor vækst,« siger koncernchef Niels Jacobsen fra William Demant Holding.

Han tror også på, at koncernen vil klare sig bedre i andet halvår i år end i slutningen af 2008, som var en ren opbremsning. I det hele taget er koncernchefen usædvanligt positiv om i år og fremtiden. Måske hænger det sammen med, at William Demant har valgt en ”gammeldags” tilgang til det at have penge på kistebunden.

Det betyder, at William Demant har råd til både at fortsætte med meget høje udviklingsomkostninger, der skal fremtidssikre koncernen, samt at man er klar til købe op, hvis mulighederne byder sig. Også stoppet for tilbagekøb af egne aktier opretholdes, selv om det har været aktionærernes eneste form for udbytte.

»Vi har også valgt at afsætte ressourcer til udvikling af nye forretningsområder, som eksempelvis Oticon Medical, der omfatter såkaldte benforankrede høreløsninger,« siger Niels Jacobsen.

Disse direkte implantater i hovedet på folk, der enten er døve eller har ”mekaniske” fejl på hørelsen betegnes som fremtidens nichemarked. Implantater er blevet nemmere at håndtere, i takt med at teknologien i høreapparater er blevet mikro.

Skiftedag i bestyrelsen
William Demant skifter på generalforsamlingen den 26. marts et prominent medlem ud.

Det er A.P. Møller - Mærsks bestyrelsesformand Michael Pram Rasmussen, der ikke ønsker genvalg. I stedet foreslås topchefen for NKT, Thomas Hofman-Bang valgt ind.BRANCHENYT
Læs også