Bernanke: Recessionen kan slutte i år

USA's naionalbankdirektør er forsigtig optimist, hvis det lykkes at stabilisere bankerne.

Den økonomiske recession, der er godt på vej til at blive efterkrigstidens længste og dybeste, kan ifølge den amerikanske nationalbankdirektør Ben Bernanke være overvundet i løbet af 2009.

Det er dog en forudsætning for en så positiv udvikling med ny fremgang i det kommende år, at det lykkes at stabilisere de amerikanske banker og få det internationale finansmarked til igen at fungere mere normalt, lyder vurderingen fra Bernanke, der nu i mere end tre år har stået i spidsen for nationalbanken, Federal Reserve.

Han supplerede sin relativt optimistiske vurdering med en indrømmelse af, at recessionen, som er i sit andet år, har vist sig at være alvorligere, end Federal Reserve havde ventet.

Ben Bernanke mente i 2008, at den internationale finanskrise, der blev udløst af dårlige amerikanske boliglån, kunne inddæmmes, så den blot fik mindre konsekvenser for den samlede økonomi.

Brug for stærkt tilsyn
For at undgå en gentagelse af de store tab og truende sammenbrud, som både storbanker og forsikringsselskaber rundt i verden har oplevet, ønsker Bernanke en styrkelse af tilsynet. Ikke kun for bankerne, men også for investeringsforeninger og de stadig mere indflydelsesrige kapitalfonde.

»Vi må skabe en strategi, der regulerer hele det finansielle system og ikke kun de enkelte komponenter,« fastslog nationalbankdirektøren tirsdag i en tale, der blev holdt, netop som Det Hvide Hus og Kongressen har indledt udformningen af en ny strategi.

Bernanke skitserede en plan, der skal sætte banker og forsikringsselskaber, der er så store, at et sammenbrud vil få hele systemet til at bryde sammen, under skærpet tilsyn. Samtidig bør regnskabsregler tilpasses, så de ikke dramatiserer op- og nedture. Det hele bør ifølge Bernanke underlægges et nyt tilsyn, der tidligere er blevet betegnet som finansverdenens superbetjent. Der er forslag om, at Federal Reserve, der allerede fungerer som økonomisk brandslukker, påtager sig denne rolle, så man kan forebygge sammenbrud, der bliver en trussel mod hele det finansielle system.

BRANCHENYT
Læs også