Fionia Banks stemmeløse ejere til stormøde

Aktionærerne i Fionia Bank mødte i går op i rekordstort antal på generalforsamlingen for at acceptere statens redningsplan for banken. Bestyrelsesformanden frygter fortsatte store tab i 2009.

Læs reportagen i Erhverv & Økonomi torsdagAldrig er så mange aktionærer i Fiona Bank mødt op til en generalforsamling, og det, selv om de formelt set er sat uden for indflydelse.

Der var i går 1.440 tilmeldte til Fiona Banks generalforsamlingen, der fandt sted i Odense Congress Center.

Til sammenligning var der sidste år omkring 150 deltagere.

Formelt er aktionærerne i Fionia Bank stadig ejere af banken, men de har ikke længere stemmeret, efter at banken for to uger siden meddelte, at staten redder banken med et kapitalindskud på 1 mia. kr.

Pistol for panden
Det eneste punkt, som ejerne reelt kunne stemme om, var, om de accepterer myndighedernes redningsplan.

»Du kan reelt ikke stemme imod, får så lukker banken i morgen. Det er som en pistol for panden. Jeg er blot kommet for at høre, hvordan det er lykkedes at køre banken helt derud,« siger den 60-årige aktionær Niels Rudbæk, tidligere it-direktør og pensionist.

Dette spørgsmål har bestyrelsen også forsøgt at få besvaret.

»Da det store nedskrivningsbehov kom nærmest som et lynnedslag i efteråret, var bestyrelsen lige så chokeret som omverdenen. Hvordan kunne det gå så galt? […..] Den overordnede konklusion er, at mange forskellige forhold har spillet ind,« sagde bestyrelsesformand Bo Stærmose i sin beretning.

Han understregede, at der kan komme yderligere store tab i år.

»Som konjunkturerne fremtræder nu, forventer vi i 2009 fortsat nedskrivninger på et højt niveau,« sagde Bo Stærmose.

1 mia. kr. i ny bank


Statens afviklingsselskab, Finansiel Stabilitet, skyder omkring 1 mia. kr. i en nyetableret bank, hvor Fionia Banks aktiviteter videreføres. Det sker, efter at banken i februar meddelte, at den ikke længere kunne leve op til Finanstilsynets solvenskrav på grund af store tab på udlån til især ejendomssektoren.

Sidste år fik banken et underskud før skat på næsten 1 mia. kr. efter nedskrivninger på 1,2 mia. kr.

Der var intet resultat af den skriftlige afstemning om rammeaftalen ved avisens deadline. Ifølge Jyllands-Postens oplysninger havde bestyrelsen på forhånd kun sikret sig 50 pct. af stemmerne. En vedtagelse af aftalen kræver to tredjedele af stemmerne.

BRANCHENYT
Læs også