Lufthansa udfordres i 2009

Tyske Lufthansa fremlagde et acceptabelt årsregnskab for 2008. Udsigterne for 2009 er ikke gode, men selskabet er klar til udfordringerne.

Brevkasse for investorerOptimismen aftog en anelse i onsdagens handel oven på tirsdagens markante stigninger, hvor Citigroup meddelte, at man havde overskud på driften i de første måneder af 2009. Denne udmelding sendte især de finansielle aktier i vejret.

Mere normale tendenser
Mere normale tendenser havde i onsdagens handel indfundet sig, og de europæiske indeks lå først på eftermiddagen uensartet med pæne stigninger til det ledende franske og tyske indeks, mens det britiske hovedindeks lå marginalt lavere.

De europæiske aktieindeks er de seneste 10 dage faldet voldsomt. Blandt andet som følge af flere dystre nøgletal for verdensøkonomien. Dette har sendt investorerne mod mere defensive papirer som dollars og schweizerfranc. Disse valutaer betragtes som sikker havn, når aktiekurserne falder. Investorerne har dog de seneste dage været villige til, at påtage sig mere risiko, hvilket har hjulpet aktieindeksene i vejret.

Regnskab fra Lufthansa
Den tyske luftfartsgigant Lufthansa fremlagde onsdag årsregnskabet for 2008. Resultatet på den primære drift faldt med 2,2 pct. til 1,35 mia. euro mod 1,38 mia. euro i 2007. Selskabet gjorde samtidig opmærksom på, at en væsentlig årsag til det høje driftsresultat i 2007 var ekstraordinære posteringer, som salget af rejseselskabet Thomas Cook, der alene indbragte 503 mio. euro.

På trods af det tilfredsstillende driftsresultat måtte selskabet se overskuddet falde til 599 mio. euro, hvilket svarer til et fald på hele 65 pct. i forhold til 2007.

En af årsagerne til det svagere regnskab er de høje brændstofpriser, der som bekendt er en vigtig forbrugsvare i luftfartsbranchen. En tønde råolie kostede i juli 2008 147 dollars, hvorfra den siden er faldet til ca. 45 dollars.

Krisen rammer branchen
I forbindelse med den globale økonomiske afmatning er efterspørgslen efter flyfragt også ramt. Dette er gået ud over divisionen Lufthansa Cargo, som har haft en mindre vækst i omsætningen end ventet.

I årsrapporten stillede direktøren for Lufthansa et hårdt 2009 i udsigt, men han påpegede samtidig, at Lufthansa er gearet til at håndtere udfordringerne.

På trods af de dystre udsigter er selskabet stadig på udkig efter opkøbsemner, men det blev samtidig fastlagt, at transaktionerne ikke vil blive foretaget i indeværende år. Lufthansa er i øjeblikket i færd med at overtage Austrian- og Brussels Airlines og har samtidig købt aktiemajoriteten i British Midland.

Luftfartsaktien lå midt på eftermiddagen til en stigning på ca. 2 pct.

Stort fald i industriordrer
Et af onsdagens få nøgletal kom fra Tyskland, der betegnes som Europas økonomiske lokomotiv. Men nøgletallet gav ikke noget at juble over, da industriordrerne i januar faldt med 8 pct.

Dette var det næststørste fald, siden Øst- og Vesttyskland i 1990 blev genforenet, og faldet kom også bag på analytikerne, som kun havde ventet et fald på 2,2 pct.

Det svage tal kom i kølvandet af en række svage nøgletal for den tyske økonomi. Overskuddet på den tyske handelsbalance indskrænkede sig i januar til det laveste niveau i mere end syv år, hvilket skyldtes en kraftig nedgang i eksporten.

Den tyske økonomi har en stor industrisektor, og det kraftige fald i industriordrerne rammer derfor ekstra hårdt.

Den tyske stålproducent Salzgitter meddelte i sidste uge, at 2009 kunne blive et underskudsår. Blandt andet som følge af fald i efterspørgslen efter biler.

USA venter på pakke
Det amerikanske aktiemarked åbnede onsdagen med pæne stigninger. Det var forventninger om en ny hjælpepakke, som holdte hånden under markedet.

Hjælpepakken, som blev forklaret af finansminister Timothy Geithner natten til onsdag, har til hensigt, at sælge bankernes ”giftige” aktiver. Aktiverne består blandt andet af boligudlån, som i finanskrisen har givet store tab for bankerne og deres investorer.

Den amerikanske regering har allerede iværksat flere redningspakker, men situationen i den amerikanske finansverden kræver tilsyneladende mere hjælp.

BRANCHENYT
Læs også