Regionsformand siger nej tak til reklamer

EU-kommissionen vil gerne lade medicinindustrien informere patienter direkte om receptpligtig medicin. • Men det vil give industrien for nem adgang til en reel intens markedsføring af dens medicin, frygter regionsformand Bent Hansen.

Der er i forvejen et massivt pres for mere af den nye, dyre medicin på markedet. Det vil kun gøre ondt værre, hvis EU-kommissionen giver medicinindustrien lov til at informere patienterne direkte om dens receptpligtige medicin.

Det siger Bent Hansen (S), som er formand for Danske Regioner og dermed formand for dem, der sidder med regningen for den stadig dyrere medicin.

»Hvis man giver medicinindustrien lov til at henvende sig direkte med information om deres receptpligtige produkter, bliver patienterne uskyldige ofre i noget, de ikke har en chance for at gennemskue. Hvornår er det en kampagne og en reklame, og hvornår er det reel faglig oplysning om et lægemiddel? Det er umuligt for den almindelige borger at se. Jeg har stor tiltro til, at den praktiserende læge sammen med patienten bedst kan afgøre, hvilken medicin der skal bruges,« siger Bent Hansen.

Varierende kvalitet
Han reagerer på et forslag, som EU-kommissionen har arbejdet med i flere år, og som netop er sendt til bl.a. Europa-parlamentet. Kommissionens udgangspunkt er, at den information, de offentlige myndigheder i EU serverer for patienterne, er af stærkt varierende kvalitet. Derfor mener kommissionen, at forbuddet mod, at medicinselskaber retter direkte henvendelse til patienter om receptpligtig medicin, skal lempes.

»Industrien bør have lejlighed til under nøje definerede betingelser at tilvejebringe kvalitetsinformation,« skriver kommissionen i sit seneste oplæg.

Nu må medicinindustrien kun lave reklamer for håndkøbsmedicin og for sygdomme eller ting som skaldethed, impotens, rygestop og søvnbesvær.

Men Bent Hansen tror ikke, at industrien kun vil »informere«, hvis den får lov. Han tror, det ender i reklamer for medicin, og han frygter, at det vil få patienterne over for deres praktiserende læge at kræve at få en recept på den medicin, informationen handler om.

»Jeg køber jeg ikke den, at de kun vil informere fagligt - dertil har jeg set for meget. De investerer jo ikke i den slags med mindre, at der er et økonomisk potentiale for dem,« siger Bent Hansen.

Bedre information ønskes
Hans holdning kalder stærke kommentarer frem fra medicinindustriens brancheorganisation, Lif.

»Jeg synes, Bent Hansen skulle sætte sig bedre ind i tingene og bladre lidt længere ind i teksten, før han begynder at udtale sig, og under alle omstændigheder er dette et område, som skal diskuteres grundigt igennem, inden der sker ændringer,« siger Ida Sofie Jensen, direktør i Lif.

»Vi ønsker ikke en situation, hvor der er fri adgang til at reklamere over for patienterne. Men vi må konstatere, at patienter i dag bruger internettet til at orientere sig om medicin, og der er meget stor forskel på kvaliteten af informationen på nettet. Derfor er der behov for, at også lægemiddelvirksomhederne er med til at sikre en ordentlig information,« siger hun.

Men Bent Hansen frygter, at industriens information til patienterne blot vil ende med endnu mere pres på de budgetter, der i forvejen er skredet.

»Presset er stort nok i forvejen, både fra industrien selv, fra politikere, der vil fremme enkeltsager, og fra patientorganisationer. Endelig er der det politiske pres, der handler om også at drive erhvervspolitik. Når man taler om medicinindustrien, er det jo ikke kun produkter, det er også arbejdspladser på danske virksomheder som Novo Nordisk og Leo Pharma og Lundbeck, og der er hensynet til nationaløkonomien. Der er rigeligt med landminer allerede. Vi behøver ikke flere,« siger Bent Hansen.

BRANCHENYT
Læs også