Livsvarigt fængsel for svindel

Bernard Madoff erklærer sig torsdag skyldig i 11 anklagepunkter med 150 års straframme. Klienters indskud blev aldrig investeret. Mindre end én af 64,8 mia. dollars fundet.

Finansmanden Bernard Madoff, der i mere end en snes år gennemførte alle tiders største bedrageri på Wall Street, vil komme til at tilbringe resten af sin tilværelse i en fængselscelle, efter at han torsdag har erklæret sig skyldig i alle 11 anklagepunkter.

Madoffs advokat gjorde det under et forberedende retsmøde klart, at hans klient ikke har indgået nogen aftale med anklageren og heller ikke samarbejder ved opklaringen af sagen. Ved at erklære sig skyldig forsøger den 70-årige vekselerer øjensynligt at beskytte sin familie og tidligere medarbejdere.

Det er uklart, om Madoff, der har været i husarrest siden han blev anholdt et par uger før jul, vil blive fængslet, eller om han kan få lov at vende tilbage til sin luksuriøse penthouse-lejlighed, indtil hans straf udmåles. Der kan gå flere måneder, inden det sker, idet sagen endnu er langt fra en fuldstændig opklaring.

I mere end en snes år gennemførte Madoff det enorme bedrageri, hvor han modtog indskud og blot brugte dem til at betale tidligere investorers udbytte eller til at finansiere sin og familiens kostbare tilværelse med flere boliger i USA og Europa.

Bedragerierne, der reelt var et ganske primitivt såkaldt Ponzi-system, blev suppleret med transaktioner frem og tilbage over Atlanten. Banker og kapitalfonde blev også inddraget for at skabe et indtryk af, at det var sofistikeret handel med værdipapirer, der gjorde det muligt år efter år at betale 8-10 pct. i udbytte.

Kendt og respekteret
Madoff investerede dog ikke så meget som en enkelt dollar. Ifølge det seneste anklageskrift brugte han en væsentlig del af investorernes penge til at finansiere den ellers lovlige aktiehandel, som han udførte gennem et andet selskab, der gjorde ham til en kendt og respekteret skikkelse på børsgaden Wall Street.

Trods flere advarsler og henvendelser fra skeptiske konkurrenter lykkedes det ikke finanstilsynet SEC at finde noget hul i finansmandens system, som tiltrak berømtheder fra Hollywood, pensionskasser og mere eller mindre velhavende investorer.

Det var først, da Madoff 10. december over for sine sønner tilstod, at hans selskab var et stort bedrageri, at myndighederne greb ind. I første omgang forklarede finansmanden, at det samlede bedrageri løb op i 50 mia. dollars. Nu har undersøgelser vist, at investorerne i slutningen af november havde 64,8 mia. dollars på deres konti.

Indtil nu er det imidlertid kun lykkedes at opspare værdier for knap en milliard dollars, og det står klart, at de i alt godt 4.800 investorer må konstatere, at næsten alle deres penge er gået tabt.

Tvivl om medskyldige
Ifølge anklageskriftet ansatte Madoff assistenter, der havde ringe eller slet intet kendskab til finansverdenen. På hans ordre udarbejdede de måned efter måned opgørelser, der viste, at alle investeringerne blev godt forrentede. Det er uklart, om en eller flere medarbejdere havde kendskab til bedragerierne.

Anklageskriftet tager heller ikke stilling til familiens mulige indblanding. De to sønner har hævdet, at de ikke havde nogen ide om bedragerierne og blot arbejdede i den anden del af firmaets imperium. Hustruen Ruth, der få uger inden fondens sammenbrud udtrak et tocifret millionbeløb, har forholdt sig tavs.

Ifølge anklageskriftet lovede Madoff enkelte investorer afkast på op til 46 pct. i et forsøg på at få dem til at sætte større beløb i hans system. Anklagerne vil kræve 170 mia. dollars tilbagebetalt, hvilket øjensynligt svarer til alle de penge, som gennem årene er gået gennem det bedrageriske system. Intet tyder på, at Bernard Madoff eller andre råder over formuer af den størrelsesorden.Ophidset stemning
Efter at have aflagt tilståelse over for FBI-agenter stillede Madoff en kaution på 10 mio. dollars. Hans husarrest blev skærpet, efter at han havde forsøgt at overføre større beløb til familiemedlemmer, men en dommer fastslog, at der ikke var grundlag for at fængsle ham.

Anklageskriftet omfatter 11 punkter med svig, bedrageri og mened som de alvorligste. Den samlede straf kan løbe op i 150 år, men bliver antageligt væsentligt kortere. For en mand på 70 år vil den dog blive ensbetydende med livsvarigt fængsel.

Flere af de bedragne investorer påpeger, at det for dem er en ringe trøst, at Bernard Madoff nu får sin velfortjente straf. Mange var blevet lokket til at sætte hele deres pensionsopsparing ind i Ponzi-systemet. De har i største hast måttet sælge huse og lejligheder for at overleve.

Enkelt glædede sig over, at det ikke var lykkedes for Madoff at indgå nogen aftale med anklagerne, der havde sikret ham en mildere traf mod til gengæld at bistå ved opklaringen af sagen.

Den ophidsede stemning blev understreget, da Madoff kom til det forberedende retsmøde iført skudsikker vest. Både han og hans advokat Ira Lee Sorkin har modtaget en strøm af dødstrusler.

BRANCHENYT
Læs også