633 norske oliemilliarder er fordampet

Norges oliefond har tabt 633 mia. nok. på aktienedturen verden over. Nu ændrer man bestyrelsens opbygning.

Et turbulent år 2008 med aktieudsving på op mod 80 pct. har været skyld i store tab for den norske oliefond, skriver den norske netavis dn.no.

Oliefonden har således tabt 633 mia. norske kr. svarende til 533 mia. danske kr.

Oliefonden investerer mange af Norges oliepenge i aktier, men på grund af finanskrisen har det givet mange fejlslagne investeringer, og oliefondens værdi svinger derfor kraftigt.

»Vi må forvente, at værdien af fonden svinger med 500 mia. kr. (420 mia. d.kr.), hvis uroen på markedet fortsætter. Det svarer til en svingning på 20 pct.,« siger Yngve Slyngstad, direktør for Norges Bank Investment Management (NBIM). Derfor vil man nu ændre i bestyrelsens opbygning. Det betyder, at fondens leder får indskrænket magt til at træffe beslutninger om investeringer. I stedet skal beslutningerne tages på baggrund af flere uafhængige ekspertvurderinger.

»De ulige uafhængige mandater skal sikre, at forvaltningen ikke er domineret af gennemgående risikofaktorer, som rammer alle dele af forvaltningen samtidig,« står der i Oliefondens årsrapport.

Fonden regner dog med, at tabene vil blive vendt til gevinster.

»Fonden har en investeringshorisont, som er væsentligt længere end langt de fleste markedsaktører. Spørgsmålet er derfor, hvor gode dagens investeringer viser sig at være på lang sigt,« fortæller Yngve Slyngstad.

Oliefondens værdi var dog højere i 2008 end året før: Værdien lød på 2.275 mia. kr. (1.916 mia. d.kr.) ved udgangen af 2008 - højere end året før, da værdien var 2.019 mia. kr. (1.699 mia. d.kr.).

Det skyldes blandt andet tilførslen af oliepenge til fonden.

BRANCHENYT
Læs også