Pres på elprisen

Skal - skal ikke? Elkunder kan spare mange penge ved at låse elprisen fast. De kan også gå glip af yderligere gevinster, hvis elprisen fortsætter med at falde.

Virksomhedernes katastrofeopbremsning og millioner af fyringer verden rundt sætter sit tydelige præg på elprisen.

Fra at have ligget i de øvre luftlag i anden halvdel af 2008, kommer der konstant nye meldinger om faldende priser.

Det præger handlen på den nordiske elbørs, NordPool, som i vid udstrækning udstikker kursen for, hvad danske virksomheder og elkunder i sidste ende skal betale, når de tænder på stikkontakten.

»I starten af februar lå en forudskontrakt for levering af el i andet kvartal på 260 kr. for en megawatt (MW). Med udgangen af februar lå en forudskontrakt på 205 kr. pr. MW,« siger Lene Sonne, markedschef i statsejede Energinet.dk, som er ansvarlig for den overordnede energiforsyning herhjemme.

En megawatt svarer til 1.000 kilowatt-timer (kWh). Dermed faldt engrosprisen på en kWh februar igennem med 21 pct. til 20,5 øre.

Det er den udvikling, som nu får en lang række elselskaber til at slå på tromme for, at kunderne - både virksomheder og private - udnytter prisfaldet til at indgå kontrakter, som låser elprisen året ud eller måske i flere år.

Massiv kampagne
»Det er nu, kunderne skal slå til,« siger Frederik Thiedemann, afdelingsleder i Energi Nord.

I ugevis har selskabet kørt en massiv marketingkampagne for at få kunderne til at låse elprisen fast. Missionen er lykkedes i et omfang, så Energi Nords systemer i perioder har været rødglødende.

Alligevel brokker Frederik Thiedemann sig ikke. I stedet konstaterer han, at kunderne har vidt forskellige ønsker, når de låser elprisen fast.

»Der er mange, som laver en fem-årig aftale med os. Men hovedparten vælger dog aftaler på op til tre år,« siger han.

Forskellen kan aflæses direkte på kWh-prisen. En kontrakt året ud kan fås til en kWh-pris på 33 øre. Løber aftalen i tre år, stiger prisen til 35 øre, mens en fem-årig aftale kan indgås til en kWh-pris på 40 øre.

Prisen skal ses i forhold til, at kWh-prisen, som Energistyrelsen har godkendt for de såkaldte forsyningspligtkunder, for øjeblikket ligger på 52 øre.

Virker naturstridigt
At prisen på el her og nu ligger højere end på el leveret om to år, kan for mange virke naturstridigt. Men det hænger ifølge Sydenergis salgschef, Palle Larsen, sammen med den måde, som elmarkedet er styret på af myndighederne.

»Det virker selvfølgelig underligt, hvorfor det er muligt at tilbyde en pris på ca. 33 øre i to år, når standardprisen for første kvartal i øjeblikket ligger på 52 øre. Det hænger sammen med, at elindkøbet er foretaget i fjerde kvartal i 2008 i henhold til regler, som er fastlagt af Energitilsynet.

Det betyder, at kunderne kan forvente, at priserne på standardel i andet kvartal vil være billigere end i første kvartal, fordi indkøbene til andet kvartal foretages i øjeblikket,« forklarer Palle Larsen.

Endnu er det uvist, hvor stort faldet bliver i andet kvartal, men der gisnes om en kWh-pris på 35-37 øre.

I dag tilbyder mere end 10 elselskaber fastprisaftaler med løbetider på op til fem år.

BRANCHENYT
Læs også