Torm fik et godt resultat

Rederiet Torm kom solidt ud af det vanskelige 4. kvartal, og aktiekursen tog et spring.

En halvering af resultatet bekymrede hverken Torms investorer eller analytikere. Det kan nemlig i overvejende grad forklares med engangsindtægter fra salget af aktieposten i rederiet Norden, og tager man dem fra, kom Torm bedre ud af 2008. Bl.a. var driftsresultatet mere end dobbelt så godt som i 2007.

Også 4. kvartal, der helt og holdent stod i finanskrisens tegn, kom Torm ud af uden hudafskrabninger.

»Vi er specielt tilfredse med at klare os godt i det kvartal - da havde recessionen sat sig mange steder,« siger adm. direktør Mikael Skov.

Torm klar i mælet
I modsætning til A.P. Møller - Mærsk og rederiet Norden, der kom med hhv. ingen og meget brede forudsigelser om resultatet i 2009, er Torm noget mere klar i mælet.

Forventningen går på et resultat før skat på mellem 100 og 140 mio. dollars. Selv om også det er lidt bredere end normalt og stadig omgærdet med usikkerhed, er det noget, investorerne kan lide, og i går steg Torm-aktien knap 10 pct.

»Det er positivt og årsag til den kursreaktion, vi så i går. Torm er normalt konservativ i udmeldingerne, så det ser ud til, at rederiet virker komfortabel med situationen,« siger Jyske Bank-analytiker Karsten Sloth, der estimerer resultatet før skat til 117 mio. dollars, hvilket er lidt under analytikerkonsensus på godt 120 mio. dollars.

Mikael Skov forklarer, at man ikke helt kan sammenligne Torm med hverken Mærsk eller Norden. Mærsk på grund af størrelsen og antallet af aktiviteter, og i forhold til Norden, som primært befinder sig i tørlastmarkedet, er Torms speciale primært produkttankskibe, dvs. olietransport.

»Selvfølgelig er der usikkerhed, hvor vi er, men produkttankmarkedet er et mere stabilt marked uden spekulanter som i tørlastmarkedet. Modpartsdiskussionen eksisterer overhovedet ikke,« siger Mikael Skov med henvisning til Norden, som risikerer tab i 2009 fra mange kunder, der ikke kan betale regningerne.

Karsten Sloth supplerer med, at der i produkttankmarkedet heller ikke er så store gevinster at hente som i tørlastmarkedet, når det går godt.

Selv om forventningerne til 2009 er intakte, vedkender Mikael Skov sig, at Torm ikke blot kan styre uden om den finanskrise, der præger hele verden.

Torm-aktien sluttede dagens handel i kurs 54, hvilket var en stigning på 8,43 pct.

BRANCHENYT
Læs også