Kort nyt - erhverv

Nyt klimasamarbejde Samarbejde Vestas og flyproducenten Boeing vil samarbejde om forskning og udvikling inden for klimarelaterede projekter, oplyser de to selskaber.

De undersøger mulighederne inden for områder som aerodynamik, overvågning af materialers tilstand samt produktionsprocesser, design og analyse af kompositter, oplyser de. »Vi har indgået et samarbejde omkring vidensdeling. For at kunne placere vindenergi på niveau med olie og gas bliver vi nødt til at nedbringe priserne. Boeing har interesse i at nedbringe brændstofomkostninger, så der har vi fælles interesser,« siger vicedirektør i Vestas' forskningsdivision, Jan Kristiansen. Det er især inden for aerodynamik og avancerede materialer, de to selskaber regner med at kunne drage nytte af hinanden.

Justerede forventninger
Nedjustering Nordic Tankers nedjusterer forventningerne til årets resultat efter skat i 2008 til intervallet 4-5 mio. dollars fra tidligere 20 mio. dollars. Det skyldes den nye bestyrelses gennemgang af dispositioner foretaget af den tidligere bestyrelse, forklarer rederiet. Nedjusteringen handler om flere forhold. Dels nedskrives værdien af kemikalietankskibene med 8,5 mio. dollars på grund af forværrede markedsforhold. Dernæst har det været nødvendigt at udgiftsføre et tab på 2,9 mio. dollars på en aktiepost i det børsnoterede ejendomsselskab Tower Group, som den tidligere bestyrelse anskaffede i juli. Derudover er der hensat to mio. dollars til imødegåelse af andre eventuelle tab.

Sikker på godt resultat
Harboes Det kan godt betale sig at sælge discount-øl i en krisetid. Harboes Bryggeri har øget både omsætning og overskud i årets første ni måneder. Resultatet blev et overskud på 22 mio. kr. Bryggeriet venter et overskud før skat for hele året på mellem 35 og 45 mio. kr., men højst sandsynligt i den lave ende af intervallet. Harboes, som er kendt for Bjørnebryg og IceBeer samt nye øko-sodavand, kunne i de første tre kvartaler af regnskabsåret øge salget af øl og læskedrikke med 7,2 pct. Bryggeriets omsætning rundede næsten 1,4 mia. kr.

BRANCHENYT
Læs også