30.000 job i fare

2009 kan byde på det største eksportfald i mere end 40 år. 25-30.000 fyresedler vil ramme ansatte i eksportsektoren de kommende måneder, vurderer DI.

Danske eksportvirksomheder er nu så langt ude i tovene, at fyresedlerne snart vil begynde at vælte ud af bogholderierne, forudser erhvervsorganisationen DI.

Dansk eksport dykkede 12,6 pct. i 4. kvartal af 2008 sammenlignet med 3. kvartal. Det gør ondt på en økonomi, der nu henter hele 55 pct. af BNP hjem fra eksporten.

»Det vil slå markant igennem på ledighedsstatistikken. 25.000-30.000 mennesker, der i dag er beskæftiget i eksporterhverv, vil få en fyreseddel de kommende måneder,« vurderer erhvervsøkonomisk chef Kent Damsgaard.

DI håber dog, at styrtdykket flader ud efter 1. kvartal i år, men sammenligner man eksporten i perioden fra oktober i fjor og 12 måneder frem med de foregående tolv måneder, så står eksporten til at dykke over 100 mia. kr. ifølge DI's prognose. Det svarer til et fald på godt 10 pct. på et år, når man medregner prisstigninger.

Danske Banks billede af eksportsituationen er også særdeles dystert. Banken forventer et dyk på op mod 5-10 pct. i 2009, selv når man fratrækker prisstigninger og regner i ”faste priser”.

Mere sårbare
»Vi er meget bekymrede for eksporten. Eksporten er på kort tid gået fra at udgøre en stor del til en meget stor del af det samlede BNP i Danmark. Derfor bliver vi mere sårbare over for globale konjunkturer, og det kommer vi nok til at betale prisen for nu,« siger økonom Tore Stramer, Danske Bank.

I 1993 udgjorde eksporten kun 35 pct. af det danske BNP.

Danske Bank regner ikke med vending allerede i år.

»Eksportmarkederne er klappet sammen i kølvandet på den finansielle krise. Det er gået utroligt hurtigt ned. 2009 bliver grimt, men vi har en forventning om, at det begynder at gå opad efter årsskiftet,« siger Tore Stramer.

Sydbank forventer, at eksportdykket i 2009 vil blive det værste i mere end 40 år. Banken venter et dyk på 3-4 pct. målt i faste priser, selv om den spår svag fremgang i 2. halvår af 2009.

»Mange af de tiltag, som centralbanker og regeringer har taget, vil begynde at trække positive effekter ind i den økonomiske udvikling,« vurderer chefanalytiker Christian Hilligsøe Heinig, der også påpeger, at det seneste styrtdyk i eksporten på månedsbasis nu i det mindste er bremset op.

Kun to gange gennem de seneste 40 år har der været negativ eksportudvikling i Danmark. Det var i 1975 og 2003. Dengang dykkede eksporten imidlertid langt mere beskedent - henholdsvis 1,6 pct. og 1 pct. opgjort i faste priser. •

BRANCHENYT
Læs også