Uafhængig rådgivning hitter blandt danskerne

De uafhængige privatøkonomiske rådgivere oplever stigende efterspørgsel. Uvildig rådgivning om lån, skat og investeringer er blevet et behov blandt almindelige danskere.

Er mine lån fornuftige? Betaler jeg for meget i skat? Er min pensionsordning solid nok?

Flere og flere danskere søger et økonomisk eftersyn hos en privat og uvildig rådgiver. Privatøkonomisk rådgivning er ikke længere forbeholdt særligt store, komplicerede eller rustne økonomier. For den seneste tids fokus på bankrådgivernes dobbeltrolle som både sælgere og rådgivere har fået hr. og fru Danmark til at se sig om efter alternativer til samtalerne i banken.

Det melder en række private rådgivningsfirmaer, heriblandt Finanshuset i Fredensborg, Danmarks største på feltet. De seneste fire år har Finanshuset øget rådgiverholdet fra fire til otte.

»Vi får flere henvendelser end nogensinde før. Flere folk kontakter os for at få rådgivning om alt fra pensioner til lån og investeringer. Mange er usikre på, om det, de gør, er rigtigt,« siger Kim Valentin, privatøkonomisk rådgiver i Finanshuset i Fredensborg.

Kunderne har ændret sig
Kim Valentin var med til at stifte Finanshuset i 1993. Siden dengang har danskernes indstilling til privatøkonomisk rådgivning ændret sig, fortæller han.

»Der er sket et skift i vores klienter. Før var det meget målrettede klienter, der ville vide nogle helt specifikke ting. Nu er det alle typer, der oplever et behov for rådgivning. Mange af vores kunder er nogen, der leder efter et alternativ til bankernes rådgivning og bare gerne vil spørge bredt til nogle økonomiske ting. De er ikke nødvendigvis ude efter konkret rådgivning, men vil bare gerne gardere sig,« siger Kim Valentin.

»Vi er gået fra at være dem, man opsøger, hvis man har helt særlige behov, til at være en service, som alle kan have brug for.«

Den økonomiske nedtur på aktiemarkederne og de mange historier om vildledte bankkunder har knækket mange kunders tillid til bankrådgiverne som troværdig medspiller, når det gælder privatøkonomi. Og det har fået kunderne til at se sig om efter rådgivere, der ikke vil sælge noget, mener Hans Peter Christensen, direktør i rådgivningsfirmaet HPC Consult. Han mærker også efterspørgselen på uvildig rådgivning.

»Alle disse grimme sager om folk, der har mistet penge på bankaktier og på mangelfuld rådgivning, har gjort folk mere bevidste om, at bankrådgivere også er sælgere. Mange søger anbefalinger, der er helt uafhængige af særlige interesser,« siger Hans Peter Christensen.

BRANCHENYT
Læs også