Formuen smuldrer

I krisetider kan den over- levende ægtefælles formue blive halveret, advarer arveforsker

De fleste ægtepar har fælleseje. Det kan blive dyrt for den overlevende part, hvis ægtefællen dør med gæld.

Gæld er en privatsag, som man som ægtefælle bare kan sige nej til at påtage sig. Alligevel kan ens formue i værste fald blive halveret, hvis partneren dør med en stor gæld. Arveforsker, professor Rasmus Feldthusen fra det juridiske fakultet ved Københavns Universitet advarer om, at det især i krisetider - hvor ejendomme sælges med tab, værdipapirinvesteringer kan ende med gæld og hvor firmaer går konkurs - kan være nødvendigt at isolere gælden.

»Man skal altid vise rettidig omhu. Og i krisetider som nu skal man tænke på, hvad en eventuel gæld kan betyde for ens ægtefælle, før det går galt,« siger Rasmus Feldthusen.

Fælleseje et problem
Problemet er, at de fleste ægtepar har fælleseje.

Gæld er dog privateje, og derfor betyder den ikke noget, så længe den, der har gælden, er i live. Men i døden kommer gælden den overlevende ægtefælle til skade.

Ikke fordi den efterladte er tvunget til at dække den dødes gæld. Men hvis den overlevende har en positiv formue, og der er fælleseje, så skal den formue i forbindelse med dødsfaldet deles mellem den overlevende og dødsboet.

Og kreditorerne tager, hvad de kan af den del af formuen, der derved tilhører den afdøde.

»Det er meget uheldigt, og noget mange ikke er opmærksomme på. Hvis ægtefællen med formue har pengene som fuldstændigt særeje, så har kreditorerne ikke ret til en øre. Men når det er fælleseje, risikerer man altså både at miste en forsørger og halvdelen af sin formue,« siger Rasmus Feldthusen.

BRANCHENYT
Læs også