Danskerne dør med gæld

Det kollapsede boligmarked og de mere end halverede aktiekurser betyder, at antallet af insolvente dødsboer vokser kraftigt. Dermed mister arvingerne retten til at modtage noget som helst fra afdøde. Alle ejendele skal sælges til fordel for kreditorerne i bank og kreditforening.

For få dage siden skrev en kvinde i Nordsjælland en check på 2.500 kr. Pengene skulle dække værdien af det spisestel fra barndomshjemmet, som hun købte af det insolvente dødsbo. Og medmindre hun lægger flere penge, er det alt, hun får. Alt af værdi skal nemlig sælges til fordel for kreditorerne.

Den slags sager vokser i antal lige nu. Bobestyrere oplever samme billede - især på Sjælland, hvor boligkrisen har ramt hårdest. Og flere skifteretter bekræfter udviklingen uden at sætte tal på.

Flere insolvente boer
Det er først og fremmest boligprisernes kraftige nedtur, der presser antallet af insolvente boer i vejret. Det er boer, hvor værdierne - ofte et hus eller en lejlighed - er lavere end gælden. Udviklingen påvirkes yderligere af, at mange på anbefaling fra realkreditselskaber og banker har »spist mursten« - lånt op i friværdien - og lagt lånene om til afdragsfri lån.

»Vi oplever en væsentlig stigning i antallet af insolvente boer. Lige nu er det en stor hæmsko, hvis der er et sommerhus eller anden fast ejendom i boet, for det kan ikke sælges, med mindre prisen sænkes kraftigt. Så hvis folk dør i utide, har købt inden for de seneste år eller har brugt muligheden for at låne op i boligen, så står vi oftere og oftere en situation, hvor der ikke er en øre til arvingerne,« siger advokat Anne Broksø, der er bobestyrer og partner i Advokatfirmaet Scheibel, Hillerød.

Advokat Niels Kahlke, hvis selskab Advokatfirmaet Kahlke er blandt de største bobestyrere i Københavnsområdet, bekræfter tendensen. »Værdiforringelsen af fast ejendom er betydeligt kraftigere, end de fleste forestiller sig. Priserne falder måned for måned,« siger han og nævner som eksempel et bo indeholdende en ejendom, der for knap halvandet år siden blev sat på markedet ud fra ejendomsmæglernes vurdering til 6,8 mio. kr. Nu er den solgt til 4 mio.kr. Men gælden i ejendommen var på 4,5 mio. kr. Så fra at arvingerne stod til at dele godt 2 mio. kr., står de nu med et insolvent bo og arver intet.

»Personligt oplever jeg især, at dødsboer med andelslejligheder er insolvente. Det er kun få år siden, der blev givet mulighed for at opskrive andelskronen og belåne den. Nu styrtdykker priserne på andelslejligheder. De kan altså ikke sælges til værdien, og ofte er der ikke rigtigt andre værdier end andelen i boet,« konstaterer Niels Kahlke.

Alt af værdi
Som arving hænger man ikke på regningen, hvis barndomshjemmet kun kan sælges til den halve pris og dermed pludselig ikke kan dække gælden til banker og kreditforeninger.

Til gengæld har man heller ingen rettigheder. Fra at være et spørgsmål om følelser i en arvesag, bliver det et konkursbo. Alt handler om at skrabe penge ind til kreditorerne. Og principielt skal alt i boet sælges til fordel for dem.

»Lige så snart boet er insolvent, forsvinder forældre/barn-relationen og alle hensigter og følelser og løfter. Så er det kreditorerne, det handler om,« fastslår professor Rasmus Feldthusen, Københavns Universitet.

Som arving kan man - på bobestyrerens velvilje - få nogle genstande, der kun har affektionsværdi. Det kan være fotoalbum, fars hjemmelavede tobaksbord etc.

Men smykker, kunst, sølvtøj - alt af værdi - skal vurderes og sælges. Som arving har man ikke ret til forlods at købe værdierne ud af boet, men igen vil bobestyrer og kreditorer ofte give tilladelse til, at der købes for vurderingen.

»Det er meget grænseoverskridende for arvingerne, at boet pludselig ikke kommer dem ved mere. Og mange bliver meget kede af det. I virkeligheden har jeg som bobestyrer ikke en gang lov at bruge tid på dem, hvis de ringer. Al min tid skal gå til at afslutte sagen for kreditorerne,« fortæller Anne Broksø.

To år efter dødsfaldet
Lige nu falder priserne på boligmarkedet så hurtigt, at et bo kan ændre sig fra at være solvent til at være insolvent på kort tid. Hvis et dødsbo synes at være solvent, kan man normalt få det udlagt til privat skifte, hvor arvingerne selv fordeler ejendele og sætter hus eller sommerhus til salg.

Men hvis boet ikke er lukket i løbet af et år, skal sagen videre til en professionel bobestyrer af hensyn til kreditorerne. Og så går det stærkt, for bobestyreren skal lukke sagen to år efter dødsfaldet. Der kan søges om dispensation, men kun hvis der sker aktive salgsbestræbelser.

Det er altså ikke en løsning at leje ud eller at vente og håbe på bedre tider.

»Jeg har flere sager, hvor vi har måttet halvere den udbudte pris, og kan vi først se, at det her ender med insolvens, må vi i virkeligheden ikke bruge mere tid på sagen. Så skal huset direkte videre på tvangsauktion med mindre en af kreditorerne vil påtage sig omkostningerne til at sælge det,« siger Anne Broksø.

Hos fogedretten i Hillerød bekræfter fogedretschef Trine Nørhede udviklingen.

»Det sker langt oftere, at bobestyreren opgiver at sælge ejendommen i fri handel og overlader det til fogedretten at sælge den på tvangsauktion,« siger Trine Nørhede.

BRANCHENYT
Læs også